Kazahsztánon keresztül jöhet létre a folyosó Kelet-Ázsia és Európa között

Már több mint két év eltelt azóta, hogy Kazahsztánt súlyos zavargások rázták meg – ekkor figyelt fel a világ igazán a közép-ázsiai országra, amely az orosz–ukrán háború szintén két évvel ezelőtti kirobbanásával még nagyobb figyelmet kapott. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök külpolitikájában olyan terveket fogalmazott meg, amelyek egyértelműen arra utalnak, Asztana igyekszik befolyását növelni a térségben. A Magyar Nemzetnek Vasa László, a Magyar Külügyi Intézet főtanácsadója, vezető kutatója, a Széchenyi István Egyetem professzora nyilatkozott.

2024. 03. 21. 5:38
Ilham Aliyev - Kassym Jomart Tokayev meeting in Baku
Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev (j) fogadja Bakuban kazah hivatali kollégáját, Kaszim-Zsomart Tokajevet 2024. március 11-én. Forrás: AFP/Anadolu/Azerbajdzsán elnöksége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorosabb kapcsolat a türk országokkal, Eurázsia kulcsfontosságú tranzitcsomóponttá válása – ilyen külpolitikai célokat fogalmazott meg a napokban Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök. A Magyar Nemzetnek Vasa László, a Magyar Külügyi Intézet főtanácsadója, vezető kutatója, a Széchenyi István Egyetem professzora elmondta, a közép-ázsiai ország kiemelt straté­giai célja a legfejlettebb államok klubjába való belépés. Leszögezte:

Kazahsztán – földrajzi kulcspozíciójának köszönhetően – mindenképpen részese lesz az egyre jelentősebb szárazföldi folyosóknak Kelet-Ázsia és Európa között, legyen szó az EU által is priorizált középső korridorról vagy a Kína által ambicionált Övezet és út kezdeményezésről.

– A German Institute for International and Security Affairs (SWP) legfrissebb, januárban megjelent tanulmánya Kazahsztánt már a világ 12 középhatalmának egyikeként említi – emelte ki a szakértő. Az ország hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, többek között az infrastruktúra területén is.

Vasa László szerint már most középhatalomról beszélhetünk, amelynek további célja a „modern, versenyképes gazdaság és társadalom kialakítása”.

Múlt héten Tokajevet azeri hivatali kollégája, Ilham Alijev fogadta Bakuban. Vasa László a kazah–azeri találkozó kapcsán kiemelte, a két ország kapcsolatában nagy befolyással bír az évszázados türk testvéri, kulturális kötelék. – A Kaszpi-tenger mentén szomszédok is, ráadásul mindkét ország jólétének, fejlődésének alapja az ásványkincsek kitermelése és exportja – magyarázta. A szakértő szerint felértékeli „szerepét az a kazah törekvés, hogy olajexportját Oroszország megkerülésével tudja megszervezni, amely nagyban lazítaná a Moszkvától való függést e tekintetben”.

Sokáig Kazahsztánról nemigen lehetett hallani a hírekben, 2022 januárjában viszont az egész világot bejárták az akkori tüntetésekről, zavargásokról szóló hírek. Az ügynek egyébként még mindig vannak fejleményei: nemrégiben olyan volt rendőrtiszteket ítéltek el, akiket azzal vádoltak, a zavargások során bűncselekményeket követtek el. Vasa László azonban úgy látja, a több mint két évvel ezelőtti események – beleértve a gyors rendteremtést – nem ingatták meg Kazahsztán jó hírnevét, sőt valójában stimulálták a politikai és társadalmi reformfolyamatokat, amelynek eredményeképpen az ország versenyképessége és az élet minősége javult.

Hozzátette: – A békefenntartási műveletekben való részvétel, a vallási tolerancia és a vallások közötti párbeszéd érdekében tett erőfeszítések, a nemzetiségi jogok garantálása, a non proliferációs küzdelem nagy elismerést vált ki a világban.

Borítókép: Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev (j) fogadja Bakuban kazah hivatali kollégáját, Kaszim-Zsomart Tokajevet 2024. március 11-én (Fotó: AFP/Anadolu/Azerbajdzsán elnöksége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.