Menekülni a pokolból – európai aggyal felfoghatatlan képsorok Ukrajnából + videó

Soha annyian nem próbálkoztak kijutni Ukrajnából, mint az elmúlt hónapokban. Az elkeseredett hadköteles korú férfiak közül sokan mindenüket eladják, hogy ki tudják fizetni az embercsempészeket. A szabadág ára olykor az öt-tízezer eurót is meghaladja.

2024. 03. 14. 7:48
null
A man walks past an advertisement banner promoting contract army service and reading "Join Yours" in western Moscow on March 12, 2024. The Russian presidential election will be held over a three-day period from March 15 to 17. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dicsőséges” képsorokat láthat az, aki ellátogat az Ukrán Állami Határőrszolgálat honlapjára vagy közösségi oldalaira. A közép-európai agynak felfoghatatlan pokoli képekkel találkozhatunk, mégpedig olyan fotókkal és videókkal, amelyeken a hatóságok azzal hencegnek, hogy hány katonai mozgósítás elől menekülő férfit fogtak el a határon.

Ezekből mindennap közzétesznek több tucat felvételt, amelyeken azt láthatjuk, ahogy fegyveresek gyűrűjében állnak azok a szerencsétlen fiatalok, akik nem hajlandóak meghalni az orosz–ukrán háborúban.

Kelet-Berlin szele

A menekülések száma hatalmas méreteket öltött, és, akárcsak a mozgósítás, már ez is mindennapos téma az ukrán családoknál. Mondhatjuk azt is nyugodtan, hogy olyan a hangulat Ukrajnában, mint Kelet-Berlinben ötven évvel ezelőtt, amikor az emberek menekülésre adták a fejüket, hogy hátrahagyják a nyomasztó rendszert.

Ehhez pedig minden lehetséges módot kitalálnak: autó csomagterében, vonat plafonjában, tehervagonokban bújnak el, mások hegygerinceket másznak meg vagy gumicsónakkal evezik át a Tiszát. Bár az Ukrajnát Romániától és Magyarországtól elválasztó határfolyó ukrán oldalát szögesdrót védi a menekülni vágyóktól, még így is sokan próbálkoznak azt átúszva kijutni az országból. Egyeseknek sikerül, másokat elkapnak a határőrök, a szerencsétlenebbek pedig vízbe fulladnak. Legutóbb múlt héten fulladt a Tiszába egy Romániába menekülő 22 éves ivano-frankivszki fiatalember, akinek a holttestét Kárpátalján, Aknaszlatina közelében emelték ki a folyóból. Egy hét leforgása alatt ez volt a második ilyen eset. Egyébként a hivatalos közlemények szerint eddig huszonegyen lelték ily módon halálukat. 

Helyi pletykák szerint a hatóságokkal együttműködő embercsempészek hihetetlen vagyonokra tesznek szert. Ilyen jó befektetés, ráadásul ekkora méretekben, soha nem volt még. Az egykori nagy tételben dolgozó cigarettacsempészeknek ugyanis nem kell befektetniük az áruba, mert az maga az ember. Az esetleges lebukás pedig anyagilag nem terheli meg őket úgy, mint egy lefoglalt cigiszállítmány.

A kényszersorozás felerősödésével, az ukrán hadiparcellákról érkező videók elterjedésével, és az új mozgósítási jogszabály első olvasatban történő elfogadásával, az embercsempészek tarifái is duplájára nőttek.

Ha eddig két-háromezer dollárba vagy euróba került valakit az EU-ba juttatni, akkor – a helyi fórumok tanulsága szerint – ez ma eléri 10-12 ezret is. Megnőtt a kereslet, megnőtt az étvágy is, sok helyre kell ugyanis osztani a pénzt. Ha pedig az üzletben benne vannak a hatóságok, akkor kevesebb a lebukás kockázata is. 

A látszat miatt viszont egy-egy csoportot beáldoznak a fényképek kedvéért. Ilyen volt az a 34 fiatalból álló társaság is, akiket Csernyivci megyében kaptak el pár száz méterre a román határtól. A hatóságok közlése szerint a mikrobuszban úgy voltak összezsúfolva, mint egy konzervdobozban, és fejenként tízezer eurót fizettek az embercsempésznek. A fogás így összesen 340 ezer eurós volt. Az Ukrán Állami Határőrszolgálat az akcióról csak fényképeket tett közzé, azonban felkerültek az amatőr felvételek is az internetre, amelyen látszik, amint emberi méltóságukban megalázva, brutális kegyetlenséggel bánnak az életüket mentő fiatalokkal. Nem beszélve a penetráns káromkodásról, aminek nem éppen egy EU-tagjelölt ország hatóságát kellene jellemeznie. 

Borítókép: Rengeteg férfi menekül a hadkötelezettség elől, nem akarnak meghalni egy értelmetlen háborúban (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.