Reménykednek az ukránok Trumpban

Véleménycikkben boncolgatta a Politico brüsszeli hírportál, hogy milyen lehet majd a kijevi vezetés és Donald Trump viszonya az utóbbi újraválasztása esetén. Tényleg lezárja Trump az orosz–ukrán háborút 24 óra alatt? Hogyan működhet együtt vele az ukrán elit?

2024. 03. 29. 17:04
TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Yuki Iwamura) Fotó: Yuki Iwamura
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajlandók az európai parlamenti és az amerikai elnökválasztás lehetséges kimenetelével foglalkozni az ukrán vezetők, bár ezek, főleg Donald Trump volt amerikai elnök megválasztása esetén, komoly következményekkel járhatnak számukra.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Spencer Platt)

Bármi történik is, módot kell találnunk rá, hogy együttműködjünk a választás győzteseivel

− mondta a Politico brüsszeli hírportálnak Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.  

Ez jó eséllyel a Trumppal való együttműködést is jelentheti majd, amelynek lehetséges forgatókönyveit véleménycikkben boncolgatta a brüsszeli hírportál. Az írás szerint Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnába, illetve az ukrajnai háborúba történő „befektetés” valójában az Egyesült Államok hírnevébe való befektetés, így a két ország érdekei egybeesnek.

Washingtonnak üzleti érdeke is, hogy továbbra is küldje a fegyvereket a háborúban álló kelet-európai országnak, hiszen az amerikai hadiiparnak jó reklám, ha termékeit megméreti az orosz fegyverek ellen egy valódi háborúban – hangzott Podoljak újabb cinikus, az ukrán katonák és civilek szenvedéseit semmibe vevő érve, amelyet azzal fejelt meg, hogy a fegyverek egyben munkahelyeket és profitot jelentenek az amerikaiaknak.

 

Hathat Trumpra az ukrán elnök sármja?

És ha a fenti szempontok esetleg nem hatnának Donald Trumpra, még mindig ott van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyőzőképessége, amit oly sok politikusnál bevetett az elmúlt években, igaz, nem mindig sikerrel.

De vajon elég lesz-e Zelenszkij „sármja” Donald Trump meggyőzéséhez? Elképzelhető, hogy épp ellentétes hatást váltana ki.

Donald Trump egyébként többször nyilvánvalóvá tette, hogy mit gondol az ukrajnai háborúról.

Le kell rendeznünk ezt a háborút, és én le fogom rendezni

− idézte a néhány hete egy kampányrendezvényen mondott szavait a Blooomberg amerikai hírportál.

Ez megerősíti azt a korábbi megjegyzését, miszerint megválasztása esetén 24 órán belül véget vetne az öldöklésnek. A kérdés az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során is előkerült, amelynek során nyilvánvalóvá tette, hogy elzárná a pénzcsapot a kelet-európai ország felé.

A republikánus törvényhozók pedig máris így tesznek, hiszen hónapok óta blokkolják azt a 60 milliárd dolláros segélyt, amelyet Biden elnök nagyon szeretne keresztülverni a kongresszuson.

Hogy miben reménykednek az ukrán vezetők? Ezt Dmitro Kuleba külügyminiszter fogalmazta meg, amikor arról beszélt, hogy mégiscsak Donald Trump volt az, aki először fegyvereket adott Ukrajnának. Kérdés, hogy újra hasonlóan dönt-e.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Yuki Iwamura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.