„Sem fegyvert, sem katonát nem küldünk”

Szijjártó Péter szerint „azok a nyugati politikusok, akik arról beszélnek, hogy szárazföldi csapatokat kell küldeni, azok a közös NATO-döntést sértik meg, azzal mennek szembe”.

2024. 03. 03. 13:01
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2024. február 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Stellantis beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. február 12-én. A világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjének számító Stellantis csoport Magyarországra helyezi elektromobilitási stratégiájának kulcselemét, a 45 milliárd forintos beruházás nyomán biztossá válik a szentgotthárdi Opel-gyár jövõje. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az a helyzet, hogy Európa továbbra is egy háborús pszichózisban szenved. Gyakorlatilag az elmúlt két esztendőben sajnos az derült ki, hogy a háború elejétől kezdve, amit mi mondunk, az lett” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság műsorának nyilatkozva.

Világosan elmondtuk, hogy a szankciók nem működnek, a szankciók nem az orosz gazdaságot kényszerítik térdre, hanem az európai gazdaságoknak okoznak hatalmas károkat. Látjuk, ahogy az oroszok eladják a korábban Európába szánt energiahordozókat keletre, aztán onnan kerülőúton drágábban az európaiak megveszik azokat

– mondta el az álláspontját a szankciókkal kapcsolatban. 

Világosan megmondtuk, hogy a csatatéren nincs, nem lesz megoldása ennek a háborúnak. Látszik, hogy a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás, de semmiképpen sem a megoldás, ami a csatatéren történik, az nem visz közelebb a békéhez. És azt is világosan elmondtuk, hogy minél tovább tart ez a háború, annál közelebb kerülhet hozzánk az a rémisztő veszély, amelyet a harmadik világháborúnak lehet nevezni

– tette hozzá a tárcavezető.

A műsorban reagált arra a felvetésre, hogy Macron francia elnök és Von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke is csapatokat küldene Ukrajnába.

Emlékezzünk rá, amikor a háború elején a nyugat-európaiak még arról beszéltek, hogy csak sisakokat küldenek az ukrán hadseregnek, aztán jöttek a lőszerek, a kézifegyverek, aztán a harckocsik, aztán a harci repülők, a kiképzések, a rakéták, és ezek után nem csoda,hogy egyes nyugat-európai politikusok már a szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek. 

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy két évvel korábban született egy közös döntés a NATO-ban, ami a mai napig érvényes.

Azonban tegyük világossá, hogy ez a kijelentés a nyugati politikusok részéről teljes egészében szembehelyezkedik, szembemegy az eddigi közös döntésekkel. A helyzet ugyanis az, hogy a szárazföldi csapatok küldéséről beszélő vezetők mind-mind NATO-tagországokat képviselnek, és a NATO-ban mi hoztunk egy döntést körülbelül két évvel ezelőtt, ezt egyhangúlag hoztuk meg – mert hogy csak úgy lehet dönteni a NATO-ban –, és ez a döntés akkor úgy szólt, hogy a NATO nem hadviselő fél, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne is legyen az, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljünk egy direkt konfrontációt a NATO és Oroszország között, mert az nyilvánvalóan egy harmadik világháború kirobbanásához vezetne.

Végül egyértelművé tette a magyar álláspontot a külgazdasági és külügyminiszter.

Tehát most azok a nyugati politikusok, akik arról beszélnek, hogy szárazföldi csapatokat kell küldeni, azok bizony ezt a közös NATO-döntést sértik meg, azzal mennek szembe. A mi álláspontunk egyértelmű és világos: mi sem fegyvert, sem katonát nem küldünk. Ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren, az emberéleteket meg kell menteni, azt meg csak mielőbbi tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.