Új állam kerül az EU-tagság kapujába

Ursula von der Leyen az Európai Tanács elé terjeszti javaslatát.

2024. 03. 12. 10:15
Europa,On,The,Political,Map.,Wooden,World,Map,On,The
2138705333 Fotó: WellStock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen további előrelépésre van szükség az unióhoz való csatlakozáshoz, de az ország megmutatja, hogy képes teljesíteni a tagsági kritériumokat és a polgárok azon törekvését, hogy családunk tagja lehessenek. Ez az oka annak, hogy úgy fogunk dönteni, hogy javasoljuk a tanácsnak a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával

– jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segélyezés fontos szerepét is kiemelte.

 

Bővítés a horizonton

Ami az EU bővülését illeti, Ukrajna és Moldova után a bejelentés értelmében várhatóan Bosznia-Hercegovina csatlakozási tárgyalásai is megkezdődhetnek majd (persze erről a még a tagállamok vezetőinek dönteniük kell). Ez nem meglepő fejlemény, hiszen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már az Ukrajna és Moldova kapcsán született döntéskor kilátásba helyezte, hogy márciusig várják a bizottság értékelését Bosznia-Hercegovina előrehaladásáról.

Ez kedvező hír lehet az állam számára, ám ahogy Ukrajna és Moldova esetében is kiemelendő, a csatlakozási tárgyalások megkezdése még mindig nem biztosíték arra, hogy belátható időn belül megtörténik a Csatlakozási Szerződés ratifikálása. A csatlakozási tárgyalások fejezetcímekre vannak osztva (35-40 fejezet), minden fejezet egy adott politikai területre összpontosít. A fejezeteket „lezárták”, amikor mind az EU, mind a jelentkező ország egyetért abban, hogy a szükséges reformokat és módosításokat elvégezték a konkrét területen.

Példának okáért Montenegró 2010 óta tagjelölt és hat éve zártak le vele utoljára csatlakozási tárgyalási fejezetet.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.