Új szelek fújnak Portugáliában

Luís Montenegro és a Demokrata Szövetség nyerte a hétvégi, előre hozott választásokat Portugáliában. A Magyar Nemzetnek az Alapjogokért Központ vendégkutatója, Jorge González-Gallarza elemezte az eredményeket.

2024. 03. 11. 20:51
MONTENEGRO, Luís;
Espinho, 2024. március 10. Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetõje (j) voksol egy espinhói szavazóhelyiségben 2024. március 10-én, az elõrehozott parlamenti választás napján. MTI/EPA/LUSA/José Coelho Fotó: José Coelho
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Luís Montenegro vezette Demokrata Szövetség szerezte meg a legtöbb szavazatot a hétvégén az előre hozott választásokon Portugáliában. Abszolút többséget nem tudott szeretni, mert egy elképesztően kiélezett végeredmény született, hatalmas meglepetéssel, A választások eredményét Jorge González-Gallarza, az Alapjogokért Központ vendégkutatója elemezte a Magyar Nemzetnek.

SANTOS DA COSTA, António Luís
António Costa portugál elnök voksol egy lisszaboni szavazóhelyiségben 
Fotó: Carlos M. Almeida

− Milyen tényezőknek tulajdonítja a jobboldal felemelkedését Portugáliában?

− Ha megkíséreljük racionalizálni a jobbközép Demokrata Szövetség és Chega együttes növekedését, akkor látni kell, hogy kulcsfontosságú a rendszerszintű korrupció és a hatalmon lévő szocialisták kormányával szembeni elégedetlenség. A Szocialista Párt vagy egyedül, vagy pedig koalícióban 2015 óta irányította Portugáliát. A Covid-járványt leszámítva valamivel szociálliberálisabb vonalon kormányzott, mint mondjuk spanyol kormányfő, Pedro Sánchez. Ami mégis a Szocialista Párt bukásához vezetett, az a portugálok többségének meggyőződése, miszerint a párt a külföldi befektetőktől a világjárvány után csúszópénzeket fogadott el, így lendítve fel az országot. A miniszterelnök Costáról és néhány fő segítőjéről a portugálok úgy gondolták, hogy a több millió eurós befektetések bevételéből maguknak is kicsíptek egy jó darabot, és a jobboldaliak ezt nem bírták már. Ez magyarázza a korábbi választásokhoz képest magasabb részvételt is.

VENTURA, André
André Ventura, a Chega párt elnöke az előre hozott parlamenti választás napján. Fotó: Miguel A. Lopes

− Bár a Demokrata Szövetség győzött az előre hozott választásokon, a különbség feltűnően csekély volt. Az eredményt figyelembe véve milyen kilátásai vannak a Demokrata Szövetségnek a kormányalakításban?

− A legnagyobb esélye annak van, hogy a Demokrata Szövetség a vezető szerepet tölti be az új kormányban, ám nem egyedül. Míg a Demokrata Szövetség előnye a Szocialista Párttal szemben valóban alacsonyabb volt, mint sok közvélemény-kutatás várta, vannak így is olyan utak, amelyek egy olyan kormány irányát mutathatják, amely biztosítaná a nagykoalíció létrejöttét, mint ahogy ez történt Németországban. Ez fokozná a Chega felemelkedését is. A kérdés az, hogy Montenegro Demokrata Szövetsége követi-e ezt az utat.

MONTENEGRO, Luís;
Luís Montenegro, a Demokrata Szövetség pártkoalíció vezetője 
Fotó: José Coelho

− Milyen lehetséges forgatókönyvek bontakozhatnak ki?
− A legnyilvánvalóbb a Demokrata Szövetség és a Chega koalíciója lehet, amely 127 képviselővel átlépné az abszolút többségi küszöböt. Bár Montenegro néhány fórumon megígérte, hogy soha nem lép koalícióra Chega populista radikálisaival, ám ez az egyetlen út, amivel Portugáliát ki lehet venni a szocialisták kezéből – ez az egyetlen út a kormányalakításhoz valójában, hiszen a másik lehetőség egy megismételt választás lenne. Egyelőre nem látni, hogy a Chega mekkora befolyással bírna az új kormányban. A legkevésbé valószínű forgatókönyv a koalíciós tárgyalások kudarca, ami egy újabb előre hozott választáshoz vezetne.

− Mennyire meglepetés a Chega párt eredménye?

− A Chega várhatóan az ország harmadik legnagyobb pártja lesz. Kevés közvélemény-kutatás jósolta meg jól, hogy ennyire népszerűek lesznek. A szavazatok közel 20 százalékát szerezték meg, és megnégyszerezték képviselőik számát. Bizonyos értelemben a Chega felemelkedése meglepő, mert Portugália – más válság sújtotta mediterrán országokkal együtt – régóta immúnis volt a tömeges euroszkepticizmussal szemben. Portugália uniós támogatásokra támaszkodik, és lakossága túlnyomórészt pozitívan ítéli meg az európai projektet, de a Chega meg tudta szólítani azokat, akik ezzel ellentétes nézetet vallanak. Ahogy Európában máshol is, erősödtek a tömeges migrációval, a szuverenitás elvesztésével és a liberális woke politikával szembeni jobboldali populista érzelmek. A legfontosabb, hogy a Chega megbecsülést követel a kormányváltás lehetőségéért, és azt állítja, hogy mindkét fél érdekében kész kormányt alakítani.

− Milyen következményei és jelei vannak ennek a közelgő EP-választásokra nézve a portugál választási eredménynek?

− A Chega minden bizonnyal júniusban bejut az Európai Parlamentbe, várhatóan akár 3-4 képviselői helyet is szerezhet. Belépése és várhatóan pozitív eredménye biztosítja, hogy az Európán átívelő jobboldali hullám a kontinens egyetlen szegletét sem hagyja érintetlenül. Talán még fontosabb, hogy a hétvégi eredmény, ha a koalíció megvalósul, egy másik irányt jelentene, ezzel még a júniusi választások előtt elkezdhetik érdemben megváltoztatni az EU politikáját: még egy kormány (mint Svédországé vagy Olaszországé), ahol a hagyományos kereszténydemokratákat arra kényszerítik, hogy „mérséklődjenek” egy új, jobboldali partnernek köszönhetően. Ez kétségtelenül jó hír Magyarországnak, hiszen a Fidesz kiváló kapcsolatot ápolt Montenegró Szociáldemokrata Pártjával az EPP-n keresztül, most pedig a Chegával. Az új portugál kormány sokat tehet az ellen, hogy az EU hamis jogállami okokból ne zaklassa tovább Magyarországot. André Ventura tavaly a CPAC Hungaryn a magyar konzervatív kormányzási modellt Portugália útiterveként üdvözölte, és hasonlóan erős a szellemi kapcsolat a magyar és a portugál jobboldal között. Az idei CPAC-on a Chega fantasztikus eredményét minden bizonnyal megünneplik.

Borítókép: Luís Montenegro, a Demokrata Szövetség pártkoalíció vezetője is szavazott a hétvégén (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.