XIV. Károly János királytól Ulf Kristerssonig tartott a svéd semlegesség

Csütörtökön 659 nap várakozást követően, majdnem egy évvel azután, hogy Finnország belépett, Svédország a NATO 32. tagállamává vált. A svéd média egységesen történelminek nevezte a napot, ami nem alaptalan, hiszen a skandináv királyság kétszáz éves semlegességet adott fel.

2024. 03. 08. 12:45
KRISTERSSON, Ulf; BLINKEN, Antony; FRANKLIN, Benjamin
Washington, 2024. március 7. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert hallgatja a washingtoni külügyminisztérium Benjamin Franklin termében, miután letétbe helyezte országa NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányait 2024. március 7-én. Az aktussal Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált. MTI/AP/Jess Rapfogel Fotó: Jess Rapfogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínosan hosszúra nyúló svéd NATO-csatlakozás csütörtökön igen gyorsan révbe ért. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, miután Sulyok Tamás köztársasági elnök hétfőn első dolgaként ellenjegyezte a magyar országgyűlés ez irányú döntését, csütörtökön átadta a dokumentumot Washingtonban. Erről közép-európai idő szerint 14 órakor értesítették a svéd külügyet. Fél órával később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalosan is meghívta Svédországot a NATO-ba, melyet a stockholmi kormány – a kormányfő távollétében – elfogadott. 

KRISTERSSON, Ulf; BLINKEN, Antony; FRANKLIN, Benjamin
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) letétbe helyezi országa NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelenlétében a washingtoni külügyminisztérium Benjamin Franklin-termében 2024. március 7-én. Fotó: MTI/AP/Jess Rapfogel

Ezt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, aki már Washingtonban tartózkodott, azonnal alá is írta. Nem sokkal később, 17:27-kor a miniszterelnök és Tobias Bilström külügyminiszter átadta a dokumentumokat Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, így abban a percben a Svéd Királyság teljes jogú tagjává vált az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének. 

Svédország kétszáz éves semlegességet és katonai szövetségektől való függetlenséget hagy maga mögött. Ez egy nagy lépés, de egyben nagyon fontos lépés

 – kommentált a miniszterelnök.

Az elsők között Finnország, Észtország, Lettország és Hollandia sietett üdvözölni Svédország csatlakozását a NATO-hoz. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is gratulált az X-en tartott napi beszédében Svédországnak: 

Svédország erős szövetséges és megbízható ország. Gratulálok mindenkinek Svédországban és az egész euroatlanti térségben

 – jelezte, majd reményét fejezte ki, hogy Ukrajna is csatlakozhat a jövőben.

Csütörtök este Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézet beszédet (State of The Union), és rögtön az elején üdvözölte a svéd csatlakozást és az amerikai first lady mellett ülő svéd miniszterelnököt, akit felállva tapsolt meg a közönség. 

Ma erősebbé tettük a NATO-t, mint valaha volt

 – mondta az amerikai elnök. 

A svéd köztévé jelenlévő tudósítója szerint a State of The Union a legfontosabb beszéd, amit amerikai elnök tart, és hogy Svédország ennyire hangsúlyos helyet kapott ebben, azt mutatja, mennyire fontos Svédország NATO-tagsága a Biden-kormányzatnak. Ugyanakkor hozzátette, szerencse is kellett hozzá, hogy pont egy napra essen a két esemény.

Bár a magyar ratifikációt követően, amivel minden akadály elgördült a svéd csatlakozás elől, Kristersson azt mondta, hogy ünnepelni csak azután lehet, ha Ukrajna elnyerte a függetlenségét, ugyanakkor Washingtonban igen boldognak és felszabadultnak tűnt. Ami igazán meglepő volt, hogy Ulf Kristersson is intézett beszédet a nemzethez – a svédeknek Amerikából. Ilyenre korábban még nem került sor. 

Most itt állunk, szilárdan, együtt a békéért és a szabadságért. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Ma este új korszak kezdődik Svédországban

 – mondta beszédében a miniszterelnök. A Göteborgs Posten a miniszterelnök szavaiból azt emelte ki, hogy Putyin orosz elnök nem érte el a célját, épp ellenkezőleg, illetve hogy Ukrajna nemcsak a saját függetlenségéért küzd, hanem azért is, hogy a jövőnkről saját magunk dönthessünk.

A miniszterelnök az SVT riporterének egy interjú során arról beszélt, hogy ötszáz év óta először közös védelmet alkotnak a skandináv és a balti országok, majd az újságíró kérdésére, hogy mit kap a NATO Svédországtól, azt mondta a kormányfő:

Ismerjük a telet és a sok havat. Mindenkinél jobban ismerjük a Balti-tengert, mind a levegőben, vízben és alatta. Jók vagyunk az információszerzésben. Szóval mondhatni, hogy sokat viszünk magunkkal a »fészekbe«.

A Svenska Dagbladet publicistája a történelmi napot rögtön „trumposította”, szerinte Kristersson diadalát beárnyékolja Donald Trump előretörése, ugyanis nem lehet tudni, mit tenne elnökként, mit jelentene egy washingtoni hatalomváltás a NATO-nak és azon belül Svédországnak. A Dagens Nyheter hírlapírója arra emlékeztet, hogy a NATO és az USA hosszú ideig ideológiai vízválasztó volt a svéd politikában (a baloldal harcosan csatlakozásellenes, a jobboldal nyitott erre), de Vlagyimir Putyin mindent megváltoztatott.

 Végül a hagyományosan NATO és semlegességfeladás-ellenes szociáldemokraták döntöttek a csatlakozási kérelem beadása mellett. A csatlakozás dicsőségét pedig a katonai szövetséghez való csatlakozás gondolatához mindig is a közelebb álló jobbközép Mérsékeltek arathatták le.

Pont egy nappal a svéd katonai függetlenség megszűnésének másnapján, március 8-án van XIV. Károly János svéd király halálának 180. évfordulója – ez akár szimbolikusnak is felfogható. A mai királyi ház alapítója francia polgárként született, Jean Bernadotte néven, Napóleon egyik fővezéreként szerzett dicsőséget, olyannyira, hogy később felajánlották neki a svéd trónt. Az ő nevéhez fűződik az Oroszországgal kötött szövetség és a hódítások helyetti, békét kereső külpolitika és a demokratikus berendezkedést és jólétet megalapozó belpolitika, az ő uralkodásához kötik a svéd semlegesség kezdetét, amit végül egy svédcsavarral a katonai függetlenséget egyik legfőbb svéd értéknek tartó és a csatlakozást évtizedeken át ellenző szociáldemokraták kezdeményezésére mondtak fel. A csatlakozást végül Washingtonban a jobboldali miniszterelnök, Ulf Kristersson jelentett be, amit a jelenlegi király - XIV. Károly János egyenesági leszármazottja – XVI. Károly Gusztáv nem kommentált. A 32. tagállam zászlóját hétfőn délben vonják fel az ott lobogó 31 tagállamé mellé Brüsszelben, a NATO központjában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.