A georgiai rendőrség leverte a külföldi ügynöktörvény ellen tüntetőket + videó

Georgiában a rohamrendőrök szorították ki a tüntetőket a volt szovjet állam parlamentjéből a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslat vitája közben. A tüntetők kedden délután az „orosz törvény” elleni jelszavakat kiabáltak, miközben a rendőrség lezárta a parlament épületének bejáratait.

Forrás: Reuters2024. 04. 17. 10:27
Demonstrators gather against proposed foreign agent bill in Georgia's Tbilisi
Tbilisziben (Georgia) 2024. április 16-án tüntetők gyülekeztek, hogy tiltakozzanak a „külföldi ügynöktörvény” újbóli bevezetése ellen. Fotó: Mirian Meladze Forrás: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényjavaslat előírná, hogy a több mint 20 százalékos külföldi finanszírozású szervezeteknek regisztráltatniuk kellene magukat külföldről befolyásolt ügynökökként. A törvényt valószínűleg elfogadja a kormányzó Grúz Álom párt vezette parlament, írja a Reuters.

Az ellenzők szerint a jogszabály árt Georgia európai uniós csatlakozási törekvéseinek.

A parlament előtt csaknem tízezer tüntető gyűlt össze, hogy elítéljék a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn egy parlamenti bizottság hagyott jóvá.

A felfegyverzett rendőrök a tüntetőkkel való összecsapások során paprikaspray-szerű tömegoszlató eszközöket is bevetettek. A georgiai belügyminisztérium közölte, hogy egy rendőr megsebesült az összetűzésben. Tizenegy tüntetőt őrizetbe vettek.

A kritikusok a törvényjavaslatot az orosz jogszabályokhoz hasonlították, ami erős vád a dél-kaukázusi országban, ahol Oroszország a 2008-as háború, valamint a szakadár abháziai és dél-oszétiai régiók támogatása miatt rendkívül népszerűtlen.

Nika Melia, egy ismert ellenzéki politikus szerint a kormány „összejátszik” Vlagyimir Putyinnal, és a kérdés maga Georgia függetlenségéről szól.

 

Amit határozottan állíthatok, az az, hogy a georgiaiakat és a georgiai akaratot nem lehet legyőzni

– mondta a Reutersnek.

Nincs rá esély. A georgiaiak győzni fognak az orosz érdekek felett.

 

A nyugati országok szerint a törvényjavaslat nem segíti Georgia uniós tagságra való törekvését

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Washington „mélyen aggódik a törvény miatt”, és „támogatja mindenki jogát […] a véleménynyilvánítás- és a szólásszabadsághoz”.

Charles Michel, az Európai Tanács vezetője szerint ez „Georgiát még távolabb viszi az EU-tól, nem pedig közelebb”.

Salome Zourabichvili georgiai elnök, a Grúz Álom gyakori bírálója az X-en azt írta, hogy a törvényjavaslat provokáció és orosz destabilizációs stratégia.

A törvényjavaslat vitája során Archil Talakvadze, a Grúz Álom egyik vezető képviselője azt mondta: „Ez a törvény megvédi a demokráciát hazánkban minden külföldi beavatkozástól.”

Tina Bokuchava, az Egyesült Nemzeti Mozgalom ellenzéki párt frakcióvezetője azt kérte:

Vonják vissza ezt a törvényt, egyszer és mindenkorra! Georgiában nincs helye egy orosz törvénynek. Európa a georgiai nép választása.

A georgiai kormány azt állítja, hogy a törvényre az átláthatóság és a külföldiek által erőltetett „álliberális értékek” elleni küzdelem érdekében van szükség. 

A törvényjavaslatnak három olvasaton kell átmennie a parlamentben, és ezután valószínűleg egy negyedik szavazáson kell majd felülbírálni az elnöki vétót.

 

Oroszország nyugati érdekeket lát a tiltakozás mögött

Dmitrij Medvegyev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, volt orosz elnök a tbiliszi események kapcsán a Telegramon így fogalmazott:

Mindezen megmozdulások mögött egy tapasztalt és ismerős hollywoodi kezet láthatunk.

Dmitrij Medvegyev, az Egyesült Oroszország párt elnöke szól a közönséghez az Egységes Oroszország párt 2023. december 17-i moszkvai kongresszusán. (Fotó: AFP/ Mihail KLIMENTYEV)
Dmitrij Medvegyev, az Egységes Oroszország párt elnöke szól a közönséghez az Egységes Oroszország párt 2023. december 17-i moszkvai kongresszusán. (Fotó: AFP/ Mihail Klimentyev)

Egy hónappal korábban a nyugati országok heves bírálati hullámát váltotta ki, hogy Kirgizisztánban elfogadtak egy olyan törvényt, amely a külföldi finanszírozású civil szervezeteket arra kötelezi, hogy egy speciális nyilvántartásba regisztrálják magukat… Egy évvel ezelőtt egyébként az Egyesült Államok külügyminisztériuma, Price hivatalos képviselője útján, különös „elégedettségét” fejezte ki, amikor a georgiai hatóságok visszavonták a jelenleg tárgyalt törvény korábbi tervezetét. Mert a dokumentum „összeegyeztethetetlen volt az euroatlanti értékekkel”. 

– folytatta Medvegyev.

Nos, igen, ez így van. 

Dmitrij Medvegyev bejegyzésében így írt:

„Ugyanakkor az Európai Unió most azt tervezi, hogy elfogadja a külföldi ügynökökről szóló törvény saját változatát. Ez szigorúbb, mint még az Egyesült Államokban is, ahol 1938 óta van érvényben, és komolyan korlátozza a külföldi struktúrák és személyek érdekeit képviselő jogi és magánszemélyek széles körének tevékenységét… A külföldi ügynökökről szóló törvények számos országban hatályban vannak.“

A vér által kikényszerített atlanti értékek rendkívül kétes értékű ajándékok.

– tette hozzá a volt orosz elnök.

Borítókép: Tbilisziben (Georgia) 2024. április 16-án tüntetők gyülekeztek, hogy tiltakozzanak a „külföldi ügynöktörvény” újbóli bevezetése ellen (Fotó: Anadolu/AFP/Mirian Meladze)
 



 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.