Bizalmatlansági indítvány Salvini ellen

A húsvéti ünnepekről visszatérve, heves vitába kezdtek a római parlamentben a képviselők és szenátorok.

2024. 04. 03. 15:21
Matteo Salvini (Fotó: Andreas SOLARO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két miniszter ellen is bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az olasz ellenzéki pártok. Matteo Salvinit, a Liga főtitkárát, infrastruktúráért felelős minisztert, valamint Daniela Santanché turisztikáért felelős miniszter mozdítanák el pozíciójukból. 

Salvinit korábban Oroszországhoz fűződő kitűnő kapcsolatai miatt távolítaná el a baloldal. Daniela Santanché ellen kivizsgálás folyik, ezért őt sem kívánják a kormánytagok között az ellenzékiek. A római parlamentben szerdán és csütörtökön kerül sor a bizalmatlansági indítvány szavazására.

 A kormánypártok teljes támogatásukról biztosították a két minisztert. A Liga párt a baloldali bizalmatlanságra válaszolva hangsúlyozta, hogy bár 2017-ben köttetett a Liga és az Egységes Oroszország között egy kizárólag politikai együttműködésre irányuló megállapodás, de az ukrán–orosz háború kirobbanását követően érvényét veszítette. Sőt. Valójában az azt megelőző években sem voltak közös kezdeményezések a Matteo Salvini és a Vlagyimir Putyin vezette politikai alakulatok között. 

A Liga főtitkárától azt követeik az ellenzéki pártok, hogy a parlament előtt számoljon be az Egységes Oroszországhoz fűződő jelenlegi kapcsolatairól. Az ellenzék bizalmatlanságát az is felkeltette, hogy míg a két kormánypárt, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország politikusai kételyeiknek adtak hangot a közelmúltban zajlott oroszországi elnökválasztás kimenetelével kapcsolatban, addig Salvini elfogadóan nyilatkozott.

 Tudomást veszünk arról, hogy Oroszországban választások voltak. Amikor egy nép az urnákhoz járul, mindig igaza van, a választások jót tesznek, a győzteseknek és a veszteseknek egyaránt – nyilatkozta a közelmúltban a Liga főtitkára, akit kijelentése miatt azonnal Putyin-barát politikával vádolt meg a baloldal. Carlo Calenda, az Akció párt alapító elnöke azt követelte, hogy Salvini e-mail levelezései bemutatásával bizonyítsa, hogy nem köti semmifajta egyesség Putyin pártjához, ők pedig visszavonják a bizalmatlansági indítványt.

Salvini a személyét és pártját ért támadásokra reagálva kijelentette, érvénytelen a Putyin pártjával kötött megállapodás. Az ellenzék által gerjesztett vita csupán haszontalan időpocsékolás. A Liga főtitkára azt is hangsúlyozta, hogy a háborút megelőzően az összes olasz kormány jó kapcsolatot ápolt Oroszországgal. Ezt bizonyítja a két ország között 2013-ban Triesztben megköttetett többoldalú megállapodás, a baloldali Enrico Letta és Vlagyimir Putyin között, vagy 2016-ban Szentpéterváron kötött egyességet Matteo Renzi és az orosz elnök.

 2017-ben pedig négymilliárd euróról szóló megállapodás jött létre a baloldali Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter és Putyin között. Salvini arról is szólt, hogy nagy presztízsű olasz könyvkiadók is írtak alá megállapodásokat Oroszországgal különböző kiadványok terjesztésére. Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország frakcióvezetője az ellenzéki bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban elmondta, egyértelmű a szavazás eredménye – jelezve, hogy a koalíciós társak kiállnak a célba vett miniszterek védelmében.

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: Andreas Solaro / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.