„Havanna-szindróma”: orosz hírszerzők vették célba az amerikai diplomatákat?

Valószínűleg egy orosz hírszerző egységtől származnak az amerikai diplomaták által az elmúlt években tapasztalt rejtélyes, úgynevezett Havanna-szindrómás tünetek – köztük agysérülések és halláskárosodás. Legalábbis ezt állítja egy nemrégiben közzétett közös médiavizsgálat.

Forrás: The Guardian2024. 04. 02. 13:47
High energy photon emission, conceptual illustration
Nagy energiájú fotonkibocsátás, illusztráció. Fotó: GIROSCIENCE Forrás: Science Photo Library/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapítások ellentmondanak az amerikai tisztviselők egy évvel ezelőtti következtetésének, miszerint a Kubában, Kínában és Európa különböző pontjain működő nagykövetségek alkalmazottai körében tapasztalt „rendellenes egészségügyi eseményeket” (AHI) nem energiafegyver vagy külföldi ellenfél okozta, írja a The Guardian.

Fotó: LiveSafe

Az Insider, a Der Spiegel és a CBS 60 Minutes közös jelentése egyéves nyomozás után tárt fel újabb bizonyítékokat, melyek arra utalnak, hogy valószínűleg az orosz GRU 29155-ös egység által kifejlesztett és alkalmazott hangfegyverek okozták a rejtélyes Havanna-szindrómát, számolt be erről a Reuters.


Mi és mi a feladata a GRU 29155-nek?

A hírhedt egység felelős Oroszország tengerentúli katonai hírszerzési műveleteiért. Több nemzetközi incidensért is felelőssé tették, többek között a disszidens Szergej Szkripal 2018-as megmérgezéséért az Egyesült Királyságban.

 

Mi a Havanna-szindróma?

A Havanna-szindrómáról először 2016-ban számoltak be, amikor a kubai fővárosban tartózkodó diplomaták éjszaka átható hangokat hallottak, majd ezt követően ezeket világszerte más helyszíneken és Washingtonban is hallották. A tünetek között orrvérzés, fejfájás, látászavarok és egyéb furcsa hallásérzékelések szerepeltek.

„A Havanna-szindróma egy orosz hibrid hadviselési művelet minden jegyét magán viseli. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a Kreml áll a támadások mögött… akkor az Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb stratégiai győzelmének számítana az Egyesült Államok ellen”.

Az Insider szerint az egység vezető tagjai kitüntetéseket és politikai előléptetéseket kaptak a „nem halálos akusztikus fegyverek” fejlesztésével kapcsolatos munkájukért.

A jelentés számos olyan incidenst is dokumentál, amelyekben magas rangú amerikai munkatársakat bántalmaztak, így „semlegesítve” őket, egyesek pedig olyan életveszélyes sérüléseket szenvedtek, amelyek idő előtti nyugdíjazásukhoz vezettek. Az Amerikai Külügyi Szolgálatok Szövetsége 2022-ben elismerte, hogy a Havanna-szindróma drámai módon rontotta az amerikai diplomaták morálját, és hatással volt a toborzásra.

A NATO Tanács ülése a NATO-csúcstalálkozón Litvániában, Vilniusban. (Fotó: Celestino Arce / NurPhoto/AFP)
A NATO Tanács ülése a NATO-csúcstalálkozón Litvániában, Vilniusban. (Fotó: Celestino Arce / NurPhoto/AFP)

Hétfőn az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy egy magas rangú tisztviselő a NATO tavalyi vilniusi csúcstalálkozóján hasonló tüneteket tapasztalt.

A médiajelentés arról is beszámolt, hogy még 2020-ban letartóztattak egy orosz kémet, aki New York és Washington orosz éttermeiben dolgozott vezető séfként, majd egy FBI-ügynök kihallgatta, aki később szintén Havanna-szindrómában szenvedett. Az amerikai ügynök tüneteit szintén a GRU által használt irányított energiafegyver okozhatta.

Tavaly márciusban a „rendellenes egészségügyi események” vizsgálata során hét amerikai hírszerző ügynökség közös következtetése az volt, hogy a rendelkezésre álló információik alapján azokat nem egy különleges energiafegyver okozhatta. 

 

A Kreml cáfol

Oroszország hétfőn „alaptalannak” minősítette azt az új jelentést, amely a támadásokat katonai hírszerzési műveleteivel hozta összefüggésbe.

Ez nem új téma. Az úgynevezett Havanna-szindrómát évek óta eltúlozzák a sajtóban, és kezdettől fogva velünk hozták összefüggésbe

– mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke.

 

A jelentés beszámol az amerikai esetek mellett kubai és németországi incidensekről is

„A németországi Frankfurtban, egy ottani konzulátuson állomásozó amerikai kormányalkalmazottat valami erős energiasugárhoz hasonlóval eszméletlenre vertek” – áll a jelentésben.

Az USA orvosi és tudományos szakértőket küldött az állítólagos támadások tanulmányozására, az érintetteket alaposan megvizsgálták, hogy megpróbálják megérteni, mi okozhatta a panaszaikat.

2021-ben a kongresszus elfogadta a Havanna-törvényt, amely felhatalmazta az érintettek kártalanítására a külügyminisztériumot, a CIA-t és más kormányzati ügynökségeket.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2021. november 5-én a washingtoni külügyminisztérium Benjamin Franklin termében nyilatkozik a Havanna-szindrómáról. (Fotó: AFP/ANDREW CABALLERO REYNOLDS)
Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2021. november 5-én a washingtoni külügyminisztérium Benjamin Franklin termében nyilatkozik a Havanna-szindrómáról. (Fotó: AFPAndrew Caballero Reynolds)

Az egész kormányzat azon dolgozik, hogy a végére járjunk annak, mi történt, és ki a felelős. Közben pedig gondoskodunk arról, hogy gondját viseljük mindazoknak, akik érintettek, és hogy minden emberünket a legjobb tudásunk szerint megvédjük

– mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2022-ben, miután újabb eseteket jelentettek Párizsból és Genfből is.

Borítókép: Nagy energiájú fotonkibocsátás (illusztráció) (Fotó: AFP/Giroscience/Science Photo Library)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.