Európai országtól kapott segítséget a Hamász

A Gázai övezetnek nyújtott technológiai segélyezések most visszaütnek az izraeli–palesztin háborúban. A Hamász terroristái azokra a vízvezetékekre alapozták a rakétáikat, amelyeket a németek küldtek a csatornahálózat kiépítésére és karbantartására.

2024. 04. 11. 20:37
A Gázai övezetnek nyújtott segélyeket a Hamász terroristái használhatták fel (Fotó: AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász palesztin terrorszervezet rakétáihoz és alagútjai építéséhez használt anyagok, szakértelem és logisztika lényegében megegyezik azzal, amelyeket a német fejlesztési segélyprojekteknél használnak a Gázai övezetben. A csövek, csatornagyűrűk, acél és cement egyaránt felhasználható polgári és terroristacélokra – áll egy jelentésben, amelyre az egyik német közmédia hívta fel a figyelmet. A németek mellett az ENSZ segélyezési a palesztin menekültek megsegítéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) eszközei is rossz kezekbe kerültek és nagyon elősegítették a föld alatti alagútrendszer kiépítését.

Visszatérve a német dokumentumokra, azokat egy mindenre kiterjedő vizsgálat előzte meg. A Hessischer Rundfunk interjúkat készített a fejlesztési segélyszervezetekkel és értékelte a projektjelentéseket. Hónapokkal később a Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium az információszabadságról szóló törvény révén elérte, hogy 150 oldalnyi aktát adjanak ki. Az adatokat tucatnyi építőmérnökkel és rakétatechnikai mérnökkel vitatták meg. 

Mivel bármelyik elfogadható minőségű acélcső megfelel egy rakéta építéséhez, így ha rossz kezekbe kerültek az eszközök és az anyagok, akkor azokkal rengeteg embert el lehet pusztítani 

– mondta Johann Höcherl, a müncheni Szövetségi Fegyveres Erők Egyetemének fegyvermérnöke. Robert Schmucker, a Műszaki Egyetem nyugalmazott professzora az ENSZ fegyverellenőreként, valamint a német fegyveres erők és a NATO tanácsadójaként dolgozott korábban, és szintén elemezte a Hamász rakétáit Izraelben.

Egyértelmű volt számára, hogy a Hamász terroristái vízvezetékekből építették a rakétákat.

Az állami Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) 2018 végéig a Gázai övezetben csatornahálózat kiépítésével foglalkozott. A GIZ palesztin területeken működő irodája belső dokumentumokban számol be a rendszerek műszaki fejlesztéséről. Egy új megbízást 2022 óta fontolgattak, de a háború miatt törölték.

Egy 2016-os koncepcióban a GIZ a szennyvízrendszerek üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges berendezésekről is ír. A KfW német állami bank szintén évek óta finanszíroz építési projekteket a Gázai övezetben több tíz milliós összegekkel. Néhány nagyobb projektet, valamint negyven kisebb építkezést fizettek ki a víz- és csatornaszektorban. 

Jan Lüking, aki a Lübecki Alkalmazott Tudományok Egyetemén geotechnika szakon tanít, elemezte a Hamász alagútrendszeréről készült videófelvételeket, amelyeket az izraeli katonák készítettek a rajtaütések során.

A csatornaépítésből származó héjelemeket is felhasználtak. A mennyezeti részek úgy néztek ki, mintha épületépítésből származó teherhordó elemek lennének

– emelte ki a szakember.

Mint ismert, a palesztin felkeléseket és terrortámadásokat követően Izrael két évtizeddel ezelőtt kezdte elzárni a Gázai övezetet az úgynevezett kettős felhasználású áruk elől. Acélt és cementet csak szigorú ellenőrzés mellett lehetett polgári építkezésekhez importálni, azonban a belső jelentések információhiányt dokumentálnak arra vonatkozóan, hogy ezeket a szabályokat maradéktalanul sikerült-e betartatni.

Az ellenőrzések egyik problémája a Gázai övezetbe való bejutás hiánya. A Hamász 2007-es puccsa óta  korlátozzák a külföldi szakértők munkáját.

Az alagutak építéséhez azonban nem elég az eszköz, valamennyi mérnöki tudás is szükség van. Németország szaktudását is felhasználhatták a radikális terroristáknak. A KfW és a GIZ ugyanis részt vett egy műszaki egyetem és egy műszaki főiskola felállításában Palesztinában. Különös hangsúlyt fektetnek a gyakorlatiasságra, és bizonyos esetekben gyorsított képzéseket is kínálnak.

Borítókép: A Gázai övezetnek nyújtott segélyeket a Hamász terroristái használhatták fel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.