Joe Biden háborús bűnöket követett el? + videó

Joe Biden kampányolt azért, hogy a NATO minél durvábban bombázza Jugoszláviát 1999-ben.

2024. 04. 01. 19:48
BIDEN, Joe
Washington, 2024. március 8. Joe Biden amerikai elnök évértékelõ beszédet tart az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. március 7-én. MTI/EPA pool/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden, minden idők legidősebb amerikai elnöke még az 1990-es évek végén szenátorként amellett kardoskodott, hogy az Egyesült Államok és a NATO minél nagyobb erővel lépjen fel a volt Jugoszlávia ellen, hogy „megelőzzenek egy népirtást”.

1998 és 1999 között Joe Biden szívós kampányt folytatott, hogy eladja a Clinton-kormányzatnak és szenátusi kollégáinak Jugoszlávia megelőző bombázását, amelyre állítása szerint azért volt szükség, hogy megakadályozzák a koszovói albánok elleni gyilkossági és kitelepítési műveleteket.

Biden kampányolt a bombázásért

– Azt hiszem, hamarosan bombázni fogunk – mondta 1999. március 19-én. Az amerikai törvényhozók erősen megosztottak voltak a háborúval kapcsolatban, sok republikánus és néhány demokrata ellenezte azt. Biden sürgette Clintont, hogy adja el a háborút a nyilvánosságnak, és szerezzen kongresszusi támogatást. De Biden, aki büszkén dicsekedett a háborús hatalmakról szóló törvényben elért eredményeivel, más álláspontot képviselt egy olyan háborúval kapcsolatban, amelyet a „szívügyének” tekintett. – Alkotmányos szempontból vitathatatlan, hogy Clintonnak nincs szüksége rá – mondta Biden a légicsapások előestéjén, majd hozzátette, hogy ez a döntés bölcs, és politikailag szükséges is. Nagy szavakkal magyarázta meg azt a döntést, hogy háborúba indul. 

A tét az egész Európában a második világháború vége óta meglévő, a stabilitást és a demokráciát előmozdító politikánk folytatása. A NATO hitelességének megtartása is a cél

– tette hozzá.

A mai napig elérhető a videó, ahol Joe Biden arról beszél, hogy amikor ő volt döntéshozó helyzetben, akkor ő javasolta Belgrád bombázását, valamint azt, hogy robbantsák fel a hidakat. Mostani amerikai elnökként javasolta, hogy semmisítsenek meg olajellátmányokat és még rengeteg mindent.

 

BIDEN, Joe
Joe Bidennek nem az ukrajnai az első háború, amelyért minden fórumon kiáll. Fotó: Jessica McGowan

Joe Biden egész életét végigköveti a háború

Biden 1991-ben az Öböl-háborúban a harcok ellen szólalt fel, ám a retorikája az évtized végére megváltozott. Azt mondta akkor:

A különbség az, hogy Európa közepén van Koszovó. Ha pedig Európa destabilizálódik, akkor mélyen érintettek vagyunk a jelenleginél jóval bonyolultabb dolgokban.

Ezután kiemelte, hogy tévedett, amikor nem támogatta az 1991-es iraki háborút.

Kiderült, hogy volt értelme az Öbölben harcolni – mondta Biden –, és úgy gondolom, hogy van értelme, hogy ezt a lépést most a Balkánon is megtegyük

– fogalmazott.

Március végén Milosevics kormánya nem volt hajlandó elfogadni azt az ultimátumot, amely szerint 30 ezer NATO-katonát engedne be az országba, ténylegesen elfoglalja Koszovót, és a csapatok szabadon mozoghatnak egész Szerbiában. A követelésekre még Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is azt mondta, hogy túl sok és keményen bírálta az elképzelést.

Végül Biden tábora 58:41 arányban nem kötelező erejű szenátusi szavazással támogatta a katonai erő alkalmazását, annak ellenére, hogy a Clinton-kormányzat megtagadta a háborús hatalmi törvény követelményeinek teljesítését. 

1999. március 24-én, figyelmen kívül hagyva az ENSZ és számos amerikai törvényhozó ellenállását, az Egyesült Államok 78 napos NATO-bombázásba kezdett, amelynek során rendszeresen csaptak le polgári célpontokra. 

Mai napig nem tudni, hányan haltak meg

A bombázás után a NATO és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság küldöttsége megállapodást írt alá Kumanovóban. A megállapodás rögzítette azokat az elveket, amelyek szerint a jugoszláv hadsereg és a szerbiai belügyminisztérium erői kivonulnak Koszovóból. A koszovói nemzetközi békefenntartó erők 1999. június 12-én bevonultak Koszovóba. A jugoszláv haderő kivonása volt a Koszovó függetlenségéhez vezető út első szakasza, kilenc évvel később, 2008-ban pedig Pristina egyoldalúan ki is mondta elszakadását Szerbiától, ám ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, erről megy a vita Brüsszelben is – idézte fel a Pannon RTV.

25 évvel később sem tudni pontosan, hogy hány halottja lehetett a légicsapásoknak Jugoszláviában. Veljko Odalovics, a szerb kormány eltűnt személyekkel foglalkozó irodájának igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy lehetetlen együttműködni a koszovói vezetéssel. A szerbek szerint a pristinai kormány nem hajlandó adatokat szolgáltatni nekik. Az áldozatok között voltak szerbek, albánok és más nemzetiségű állampolgárok is – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédet tart az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. március 7-én (Fotó: MTI/EPA pool/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.