Kínát fenyegette meg Biden

Az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden elnök Japán és a Fülöp-szigetek biztonsága iránt a három ország első csúcstalálkozóján, aminek fókuszában a Kína jelentette kihívások álltak.

Forrás: MTI2024. 04. 12. 6:51
Japan US summit meeting
Joe Biden elnök 2024. április 10-én megbeszélést tart Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban. (Fotó: Kohei Choji / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun az AFP-n keresztül) Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök a Fehér Házban, a háromoldalú tárgyalás előtt megerősítette: ha bármilyen támadás érne egy Fülöp-szigetekhez tartozó repülőgépet vagy hajót, valamint az ország fegyveres erőit a Dél-kínai-tengeren, az a kölcsönös védelmi megállapodás alapján lépéseket váltana ki amerikai részről. Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között hetven éve létezik kölcsönös védelmi egyezmény.

Borítókép: Joe Biden elnök 2024. április 10-én megbeszélést tart Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban. (Fotó: Kohei Choji / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun az AFP-n keresztül)
Joe Biden elnök 2024. április 10-én megbeszélést tart Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban. Fotó: AFP/Yomiuri/Kohei Choji

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy egységes kiállással mindenki számára képesek jobb jövőt elérni.

A Fülöp-szigetek elnöke, ifjabb Ferdinand Marcos úgy nyilatkozott, hogy a partnerség egy békés, stabil és jólétben élő indiai–csendes-óceáni térség megteremtésére irányul.

 A találkozó napirendjén szerepelt a három ország parti őrségeinek részvételével rendszeres járőrszolgálat a Dél-kínai-tenger térségében, valamint gazdasági témák is.

Az amerikai adminisztráció első alkalommal szervezett amerikai–japán–fülöp-szigeteki háromoldalú csúcstalálkozót. Mind Japánnak, mind a Fülöp-szigeteknek területei vitája van Kínával.

 A Fülöp-szigetek és Kína parti őrségének hajói között rendszeresek a konfliktusok a Dél-kínai-tengeren, de nyíltan erőszakos incidenshez ezek eddig nem vezettek. A kínai külügyminisztérium szóvivője a washingtoni találkozó kapcsán úgy nyilatkozott, hogy senki nem sértheti meg Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit, ezek biztosítása mellett pedig Peking határozottan kitart.
A csúcstalálkozó előtt egy nappal, szerdán külön amerikai–japán legfelsőbb szintű tárgyalások voltak Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével, részben biztonsági kérdésekről, részben gazdasági kapcsolatokról.


Borítókép: Joe Biden elnök 2024. április 10-én megbeszélést tart Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban (Fotó: AFP/Yomiuri/Kohei Choji)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.