Megmutatjuk, miről álmodik Zelenszkij + videó

Az F–16-osok Ukrajnába érkezése jelentősen befolyásolhatja a háború menetét. A modern vadászgépek nemcsak a légi harcokban szállnak szembe az ellenséges repülőgépekkel, hanem erősítik a légvédelmet és segítik a szárazföldi erőket.

Forrás: RBC.ua2024. 04. 11. 11:14
Norvégia védelmi minisztere, Bjorn Arild Gram egy F16-os repülőgép hátuljában ül a norvégiai Bodo repülőtéren 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületeket végzik, mielőtt két norvég F-16-os repülőgépet Dániába küldenek az ukrán pilóták képzéséhez. Fotó: Jan Langhaug Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

F–16, a harci sólyom

Az F–16 Fighting Falcon egy többfeladatú katonai repülőgép, amelyet a General Dynamics fejlesztett ki az amerikai légierő számára. A repülőgép különlegessége a sokoldalúsága. Az F–16-os egyaránt képes vadász- és bombázó feladatok ellátására, mivel levegő–levegő és levegő–föld rakétákkal, valamint különböző bombákkal is felfegyverezhető – írja az RBC-Ukraina.

Norvégia védelmi minisztere, Bjorn Arild Gram (L) egy F16-os repülőgépen ül a norvégiai Bodo repülőtéren 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületeket végzik, mielőtt két norvég F-16-os repülőgépet küldenek Dániába, hogy felhasználják. az ukrán pilóták képzésében. (Fotó: SFP/Jan Langhaug)
Norvégia védelmi minisztere, Bjorn Arild Gram (L) egy F–16-os repülőgépben ül a norvégiai Bodo repülőtéren 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületeket végzik, mielőtt két norvég F–16-os repülőgépet küldenek Dániába, hogy felhasználják az ukrán pilóták képzésében (Fotó: SFP/Jan Langhaug)

Az első F–16-os 1974-ben emelkedett a levegőbe, de azóta a repülőgép több jelentős módosításon is átesett. 1990-es években a General Dynamics átadta a gyártási jogokat a Lockheed Martinnak. Jelenleg ezeket a repülőgépeket már nem az amerikai légierő számára gyártják, hanem csak exportra. Összesen mintegy 4600 repülőgépet építettek, amelyből több mint kétezer van használatban.

Sokoldalúságának köszönhetően az F–16 sikeres a nemzetközi piacon, 24 országban áll szolgálatban. A legnagyobb üzemeltető az Egyesült Államok (2022-től 899 repülőgép), Törökország (260), Egyiptom (207), Izrael (196) és Dél-Korea (162).

A repülőgépeket sikeresen alkalmazták harci bevetéseken az USA és a NATO balkáni, afganisztáni és iraki katonai műveletei során. Az Izraeli Légierő az F–16-ost a libanoni háborúban, a második intifáda idején és szíriai harci bevetéseken használta.


A vadászgép jellemzői


Az F–16-os harci repülőgép egyetlen hajtóművel rendelkezik, amely a törzs hátsó részén helyezkedik el. A repülőgép szárnyának és törzsének sima illeszkedése lehetővé teszi, hogy nagy támadási szögeknél további felhajtóerőt biztosítson. A repülőgép főként alumíniumötvözetekből készül. A pilótafülke regeneratív légkondicionáló és feltöltő rendszerrel is fel van szerelve. 

Az F–16 fő jellemzői:

Szárnyfesztávolság – 9,45 m
A repülőgép hossza – 15,03 m
A repülőgép magassága – 5,09 m
Szárnyfelület – 27,87 négyzetméter
Leszállási sebesség – 226 km/h
Maximális sebesség – 2410 km/h 12 200 m magasságban
Gyakorlati hatótávolság – 1315 km, hatótávolság feletti repülés – 3890 km
Maximális túlterhelés – 9g

A repülőgépet egy General Electric M61–A–1 hatcsövű repülőgépágyúval (6000 lövés/perc, 511 lövés) és legfeljebb hat darab AIM–9L/M/P Sidewinder rövid hatótávolságú irányított rakétával szerelték fel.

A bombázó változat levegő–föld cirkálórakétákat, valamint lézeres és optoelektronikus irányítórendszerrel ellátott irányított bombákat és hagyományos bombákat hordozhat. Egyes példányok hordozhatják az AIM–7 Sparrow közepes hatótávolságú levegő–levegő cirkálórakétát vagy az AGM–65 Maverick rakétát földi csapásokhoz.


Milyenek lesznek az ukrán F–16-osok?


A gyártás 1970-es években történt megkezdése óta az F–16-os több módosításon is átesett. Az új technológiák megjelenésével bevezették a „blokkszámozást”. A legmodernebb repülőgép a Block 70/72-es módosítás.

Köztudott, hogy a repülőgépek fő adományozói Ukrajna számára Dánia és Hollandia lesznek. Ezek az országok főként F–16 AM Block 20-as MLU-kkal vannak felfegyverezve.

Az ukrán elnököt Mette Frederiksen  dán miniszterelnök üdvözölte a Dán Királyi Légierő Fighter Wing Skrydstrup légibázisán Koppenhágában, Dániában 2023. augusztus 21-én. A bázison tett látogatás során az államfő megvizsgálta F -16 repülőgépet, és megismerkedett azok képességeivel és működési sajátosságaival. (Fotó: Anadolu/AFP/Ukrán elnökség)
Az ukrán elnököt Mette Frederiksen dán miniszterelnök üdvözölte a Dán Királyi Légierő Fighter Wing Skrydstrup légibázisán Koppenhágában, Dániában 2023. augusztus 21-én. A bázison tett látogatás során az államfő megvizsgálta az F–16-os repülőgépet, és megismerkedett képességeivel és működési sajátosságaival. (Fotó: Anadolu/AFP/Ukrán elnökség)

Ezek a repülőgépek a 90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig belső korszerűsítésen estek át a Mid-Life Update (MLU) program keretében. A radart az AN/APG–66(V) 2 radar váltotta fel, amely akár 110 km-es célfelderítési hatótávolsággal rendelkezik.

Mint a Defence Express megjegyezte, az F–16-os MLU változata egy teljes értékű multifunkciós vadászgép, amely képes légi harcot folytatni több mint 100 km-es távolságban és precíziós fegyverek széles skáláját alkalmazni.


Milyen feladatokat láthat el az F–16-os Ukrajnában?

A modern nyugati típusú vadászgépek megváltoztathatják a harctéri helyzetet, és megerősíthetik Ukrajna védelmét az orosz légitámadásokkal szemben. Az F–16-osok képesek lesznek az orosz csapatok által kilőtt rakéták és drónok lelövésére. Ezt a repülőgépet sikeresen használják a közeli légi támogatásban és a szárazföldi csapatok segítésében, ami elengedhetetlen a sikeres támadó műveletekhez. Emellett légi harcban is képesek az ellenséges repülőgépek hatékony elhárítására.

Az ukrán légierő korábbi szóvivője, Jurij Ihnat szerint az F–16-osok nem hoznak azonnali győzelmet, de akár meg is változtathatják a háború menetét. Biztosíthatják azt, amire a legnagyobb szükség van – a légi fölényt a megszállt területeken.

Ezért a légi fölény a szárazföldi siker kulcsa

– mondta Ihnat.

2023. november 13-án F-16-os vadászrepülőgépek láthatók a romániai Fetestiben, a román légibázison. Az F-16-os Európai Képzési Központ, a Románia által indított F-16-os vadászrepülőgép-pilóták regionális képzési központ (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP Keigo Sakai)
2023. november 13-án F–16-os vadászrepülőgépek láthatók a romániai Fetestiben, a román légibázison. Az F–16-os Európai Képzési Központ a Románia által indított F–16-os vadászrepülőgép-pilóták regionális képzési központja (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP Keigo Sakai)

A NATO is úgy véli, hogy ezek a repülőgépek jelentős hatással lesznek a háború menetére, és erősítik Ukrajna védelmi képességeit.

Ez nem egy csodaszer, amely megváltoztathatja a háborút. Az F–16-osok azonban fontosak. Tovább növelik Ukrajna képességeit

– erősítette meg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A Pentagon is hangsúlyozta az F–16-osok fontosságát, mivel azok „egyedülálló légi képességet” biztosítanak Ukrajnának. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Nyugat úgy látja, hogy Ukrajna a vadászgépeket csak saját szuverén területén belül használhatja.


Mikor és hány F–16-os jelenik meg az ukrán égbolton?

Ukrajna kitartó kérésére 2023 őszén az első országok bejelentették, hogy készek F–16-os vadászgépeket biztosítani az ukrán védelmi erők számára. Így Dánia és Hollandia ígéretet tett arra, hogy mintegy hatvan repülőgépet biztosít Ukrajnának. A szállítások megkezdésének feltétele azonban a pilóták és a karbantartó személyzet megfelelő képzésének befejezése és a szükséges infrastruktúra előkészítése volt. A pilóták képzése tavaly kezdődött, és jelenleg a pilóták két csoportja a képzés utolsó szakaszában van, és már a gyakorlatban csiszolják készségeiket.

Ilja Jevlash, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy az ukránok Dániában és az Egyesült Államokban végzik az F–16-osokra a kiképzést. Azt azonban nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor érkeznek a repülőgépek Ukrajnába.

Nem szabad nyilvánosságra hozni. Természetesen, amint lehet róla beszélni, tájékoztatni fogunk minden ukrán állampolgárt, hiszen mindenki erre vár

– tette hozzá a szóvivő.
 

Keesa Ollongren holland védelmi miniszter azt mondta, hogy a szövetség reméli, hogy nyáron megkezdődhet a vadászgépek szállítása. Ezek dán F–16-osok lesznek.

Eközben a The New York Times megjegyezte, hogy 12 ukrán pilóta nyárra készen áll majd a harci bevetésekre az F–16-osokon. Mindannyiuk számára azonban nem lesz elegendő repülőgép. Hiszen mire a pilóták visszatérnek Ukrajnába, az európai szövetségesek által ígért vadászgépekből csak hatot fognak leszállítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a miniszterelnök és az ukrán elnök találkozóját követő sajtótájékoztatón látható Brüsszelben, 2023. október 11- (Fotó: Belga/AFP/ Eric Lalmand)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a miniszterelnök és az ukrán elnök találkozóját követő sajtótájékoztatón Brüsszelben, 2023. október 11-én (Fotó: Belga/AFP/Eric Lalmand)

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy 2024-ben Ukrajna csak a partnerei által bejelentett repülőgépek 10 százalékát kapja meg. Szerinte Ukrajna készen áll a harcra, de a beígért gépek 10 százaléka ehhez kevés lesz.

A közelmúltban jelentették, hogy Görögország további 32 F–16-os repülőgépet biztosíthat Ukrajnának. Ilja Jevlash, az ukrán légierő szóvivője megjegyezte, hogy a görög vadászgépek nagyban erősítenék az ukrán légierőt, amely korábban azt közölte, hogy Ukrajnának mintegy 128 repülőgépre van szüksége a légi fölény megszerzéséhez és a régi flotta lecseréléséhez.

Borítókép: Norvégia védelmi minisztere, Bjorn Arild Gram egy F–16-os repülőgép hátuljában ül a norvégiai Bodo repülőtéren 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületeket végzik, mielőtt két norvég F–16-os repülőgépet Dániába küldenek az ukrán pilóták képzéséhez (Fotó: AFP/Jan Langhaug)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.