Valójában mi köze van a városi konzervatívoknak a gazdák problémáihoz?

A gazdák tiltakozását kiváltó uniós politika az alapvető ideológiai szembenállást képezi le.

2024. 04. 09. 18:35
null
Brüsszel, 2024. március 26. Tüntetõ gazdák szalmabábja az Európai Parlament épülete elõtt az Európai Unió Mezõgazdasági Tanácsának brüsszeli ülése idején 2024. március 26-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos nyomásgyakorlásra lesz szükség ahhoz, hogy tartós változásokat érjünk el az európai gazdák támogatására – harangozta be az MCC Brussels egyik legújabb eseményét. A telt házas eseményen Schenk Richard, az agytröszt egy kutatója arról beszélt, hogy a gazdatüntetések tudtak sikereket elérni, de a brüsszeli intézkedések korántsem elégségesek.

Nem látunk egy alapvető változást az európai agrárpolitikában. Csak azt látjuk, hogy a gazdatüntetések kiváltottak egy reakciót a választási kampány miatt. Már kijöttek az első tanulmányok arról, hogy az eszközölt változtatások nem orvosolják az EU elhibázott agrárpolitikáját

– fogalmazott Schenk lapunknak, aki a rendkívül érzékeny ukrán gabonaimport kérdéskörét is kommentálta. Kiemelte, hogy 2014-ben kötött az EU Ukrajnával társulási megállapodást, ami után később a vámok és az importkvóták is eltörlésre kerültek. 

A kutató hangsúlyozta, hogy nem az ukrán gazdák a hibásak. „Ők az EU által megszabott keretek között jártak el” – emelte ki, feltárva a brüsszeli vezetés hibás agrárpolitikáját.

A Mezőgazdasági Termelők Védelmi Erői egyesület nevében Sieta van Keimpema is szót kért az eseményen. „Az európai parlamenti választásokon lehetőségünk van arra, hogy seprűt ragadjunk és lesöpörjük a mezőgazdaság-ellenes érdekek egész csoportját az EU-ban” – fogalmazott, de nem ő volt az egyetlen, aki a Brüsszel kontra gazdák ellentétet kiélezte. Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője szociológus szemüvegén keresztül közelítette meg a kérdést.

Az eurokraták ösztönösen gyűlölik az embereket és a vidéki értékeket. A gazdálkodó közösségek a hagyományok alapkövei – és ők a hagyományok lerombolásán fáradoznak

– vélekedett Füredi. A professzor úgy jellemezte az EU-fejek hozzáállását a gazdákhoz, hogy leginkább a XVIII–XIX. századi megközelítést szeretik, amiben a gazdák „tudják, hol a helyük és felnéznek a nagyurakra”. A gazdák tiltakozását kiváltó uniós politika mindezek fényében az MCC Brussels vezetője szerint leképezi az ideológiai szembenállás alapvető elemeit is. „Ugyanolyan erősen érzem ezt a küzdelmet, mint a gazdák – még ha városi ember is vagyok –, mert számomra az ő életmódjuk az én életmódom is. Az ő értékeik az én értékeim. Az ő hagyományaik az én hagyományaim” – zárta gondolatait.

Borítókép: Tüntető gazdák szalmabábja az Európai Parlament épülete előtt az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának brüsszeli ülése idején 2024. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.