Váratlan kihívója akadt Zelenszkijnek

Petro Porosenko volt ukrán elnök kijelentette, hogy újra indulni kíván a választásokon. Azt azonban világossá tette, hogy ezt csak akkor fogja megtenni, ha véget ér az Oroszországgal vívott háború. A volt elnököt oroszbarátnak tartják hazájában.

Forrás: Sky News2024. 04. 04. 10:22
Petro Porosenko Forrás: wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt kérdezik tőlem, hogy tervezem-e, hogy részt veszek-e a következő választásokon, akkor igen

– mondta a volt ukrán elnök az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak, írta meg a Sky News.

De előbb ehhez a választáshoz győzelemre van szükség

– tette hozzá Porosenko.

Petro Porosenko (Fotó: wikimedia/olenavedmid)

Ukrajnában márciusban kellett volna elnökválasztást tartani. A szavazást azonban a 2022 februárjában bevezetett hadiállapot óta határozatlan időre elhalasztották. 

Volodimir Zelenszkij elnök tavaly decemberben azt mondta, hogy hajlandó a választást a tervezett időpontban megtartani, de úgy vélte, hogy az ukránok többsége úgy gondolja, hogy a szavazás „veszélyes és értelmetlen” lenne háborús időkben. 

A Media Briefing Of Presidents Of Finland And Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy sajtótájékoztatón beszél Alekszandr Stubb finn elnökkel Kijevben, 2024. április 3-án. (Fotó: NurPhoto/AFP/STR)

Porosenko 2014 és 2019 között volt ukrán elnök, a 2019-es választáson Zelenszkij a szavazatok 73,22 százalékával győzte le.

A volt elnök megítélése a háború kezdete óta is eléggé vegyes Ukrajnában. Zelenszkij köre oroszbarátnak tartja, bár Porosenko többször is kijelentette, hogy mindenáron megvédik Ukrajnát. A hatóságok azonban több alkalommal is megtiltották Porosenko külföldi utazását a vélt orosz kapcsolatai miatt.

Borítókép: Petro Porosenko volt ukrán elnök (Fotó: wikimedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.