A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A Vatikán bocsánatot kért Ferenc pápa megjegyzése után

Közleményben igyekezett tisztázni a katolikus egyházfőt a Vatikán.

2024. 05. 28. 20:43
Ferenc pápa a Szent Péter téren (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Calandra)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ferenc pápa tudatában van a közelmúltban megjelent cikkeknek, amelyek a katolikus püspökök olasz püspöki konferenciáján folytatott, zárt ajtók mögötti beszélgetéséről szólnak – kezdte közleményét a Vatikán arra reagálva, hogy óriási botrányt kavart a katolikus egyházfő minapi kijelentése, amely napvilágot látott.

 

Elég lesz, túl sok a „buzulás”. Állítólag ezt mondta Ferenc pápa az olasz püspöki kar zárt ülésén, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét.

A Vatikán reakciójában felidézte, hogy Ferenc pápa többször hangoztatta, az egyházban mindenkinek helye van, senki sem haszontalan vagy felesleges.

A pápának soha nem állt szándékában megsérteni vagy homofób módon kifejezni magát, és bocsánatot kér azoktól, akik a mások által jelentett kifejezés használata miatt megbántva érezték magukat

– olvasható a Vatikán közleményében. Egyes lapok azt is megjegyzik, hogy Ferenc pápa bár kitűnően beszéli az olasz nyelvet, nagy valószínűséggel nem érezte az általa használt szó igazi súlyát. Van, aki azonnal homofóbiával vádolja Róma püspökét, ez a feltételezés azonban nem igazán állja meg helyét, hiszen pont Ferenc pápa volt az, aki a homoszexuálisok és transzneműek befogadását támogatja az egyházban. 

A Vatikán azonban továbbra is kizártnak tartja a homoszexuális szeminaristák felvételét, bár az olasz egyházon belül vannak, akik ezzel nem teljesen értenek egyet. A pápa mostani szóhasználata azonban egyértelműen kifejezi, hogyan is vélekedik a kérdésben.

A sajtójelentések szerint a megbeszélés során, amikor az egyik püspök megkérdezte az egyházfőt, mit tegyen, a pápa állítólag megismételte tiltakozását a homoszexuális férfiak felvétele ellen, mondván, hogy bár fontos mindenkit befogadni, 

valószínű, hogy egy homoszexuális személy megkockáztathatja, hogy kettős életet éljen.

Az egyházi elöljárókra vonatkozó 2015-ben kiadott dokumentum leszögezi, hogy az egyház tiszteletben tartja az adott személyt, de nem engedi a belépést sem a szemináriumokba, sem a szerzetesrendekbe a homoszexualitást gyakorló vagy a homoszexuális kultúrát támogató személyek számára. Vannak azonban más álláspontot képviselő olasz teológusok és püspökök, nem véletlen, hogy az olasz püspöki kar a tavalyi, szeptemberi összejövetelén is felmerült a téma. Akkor a Ratio formationis sacerdotalis dokumentumban rendelkeztek az olasz püspökök a homoszexuális szeminaristák felvételének egyértelmű elutasításáról. Az egyház egy szárnya azonban arra hivatkozik, hogy akár heteroszexuális, akár homoszexuális, az önmegtartóztatás jegyében tölti életét az a pap, aki az egyház szolgálatára tett esküt. Ha pedig egy fiatal a lemondás nehéz útját választja, akkor nem kellene különbséget tenni. Ezt azonban csak az olasz papok és püspökök egy szűk csoportja vallja.

Borítókép: Ferenc pápa a Szent Péter téren (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Calandra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.