Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Európai sorkatonaság amerikai parancsra?

A súlyos háborús pszichózisban szenvedő Nyugat napról napra a világháború rémével fenyeget. Ukrajna támogatását az USA Európára testálta át, a magát védtelennek tartott öreg kontinens pedig olyan kétségbeesett lépéseket fontolgat, mint a közös európai atomfegyver vagy éppen a nemzeti sorkatonaság újbóli bevezetése, mondták el lapunknak szakértők.

2024. 05. 13. 16:11
Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv
Zelenszkij elnök aláírta az új mozgósítási törvényt Ukrajnában, a katonai sorozási korhatárt 27-ről 25-re csökkentik, hogy pótolják a megfogyatkozott katonák sorait több mint két évvel a háború kezdete után. Fotó: Andre Luis Alves Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai atomfegyvert szorgalmazó Manfred Weber már ez év januárjában egy nukleáris védelmi pajzs kialakítását szorgalmazta Európának. Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerint ez a védelem egyfajta életbiztosítás lenne. 

– Az ukrajnai háború és Donald Trump lehetséges győzelme miatt Európa katonailag „meztelen” – mondta a német politikus.

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke beszédet mond a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán a 2024. júniusi európai választások előtt Münchenben, 2024. április 27-én (Fotó: AFP/Lukas Barth)

– Aligha tudjuk megvédeni magunkat, és ezért most mindent meg kell tenni a védelem erősítésére, beleértve az elrettentést is – követelte Manfred Weber.

– Az amerikaiak átadták az európaiaknak az ukrajnai háború finanszírozását és támogatását. Mindegy, hogy hogyan alakul az amerikai elnökválasztás, ezt a háborút az európaiakra testálták

– mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója, és hozzátette, ezért akarják Magyarországot is bepréselni a háborúba.

KISZELLY Zoltán
Az amerikaiak átadták az európaiaknak az ukrajnai háború finanszírozását Kiszelly Zoltán szerint
(Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

A szakértő arra is rámutatott, hogy hamarosan elfogy az ukrán hadköteles korú utánpótlás, és ha a 650 ezer, külföldön lévő ukrán férfit haza is küldik, az is csak egy évre lenne elég csakúgy, mint a nagyjából 350 ezres NATO-haderő.

– Két év múlva, ha még akkor is tart háború, már nem lesz utánpótlás, így már most el kell kezdeni a sorkötelezettséget visszaállítani, hogy ha elfogynak az ukránok és elfogynak a hivatásos profi NATO-katonák, akkor is legyen európai utánpótlás az ukrán frontra.

A szakértő Soros Györgyöt idézte, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a NATO technikai bázisán kelet-közép-európai emberanyaggal lehet megspórolni a nyugati hullazsákokat. Most ennek analógiájaként Amerika küldené az európaiakat Ukrajnába harcolni, tette hozzá.

Kiszelly Zoltán megjegyezte, azért szeretnék Magyarországot is a háborús koalícióba bepréselni, mert ha mi nem, akkor a többiek sem küldenek majd katonákat. – Ugyanakkor, ha a nyugati katonákat beküldenék Ukrajnába, akkor az oroszok őket is legitim célként tekintenék, ezért is akarják az uniót atomfegyverrel ellátni, hogy elrettentsék Oroszországot – tette hozzá Kiszelly Zoltán Manfred Weber javaslatára. Emlékeztetett, az európai atomfegyver kérdését a volt német külügyminiszter, Joschka Fischer is felvetette már korábban. Mivel a németeknek nem lehet külön atomfegyvere, ezért most európait akarnak – mondta a szakértő.


A Bundeswehr leépült


Manfred Weber fegyverkezésre szólító retorikája mellett párttársa, Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök is lényegesen több pénzt kér a német haderőnek, a Bundeswehrnek. Ahhoz, hogy a védelmi költségvetés a bruttó hazai termék három százalékára emelkedjen, szerinte új prioritásokra van szükség.

Az olyan dolgok, mint a szociális állampolgári juttatások rossz prioritás, a biztonság és az adócsökkentés a megfelelő

– nyilatkozta.

National Guardian homeland security exercise - Rostock
A National Guardian Bundeswehr-gyakorlat során a belbiztonsági erők egész Németországban gyakorolják alapvető küldetésüket, a kritikus védelmi infrastruktúra védelmét és biztosítását (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Jens Büttner)

Emellett szerinte a Bundeswehr rendelkezésére álló pénzt is mielőbb a csapatokhoz kell juttatni. Söder szerint az első lépés a Bundeswehr felszerelési hiányosságainak megszüntetése és új fegyverrendszerek létrehozása. Ide tartozik a drónsereg is. Ugyanakkor tervre van szükség a kötelező katonai szolgálat öt-hét éven belüli bevezetésére is, ismételte meg Weber javaslatát.

– A német egység pillanatától Németország csak baráti és semleges országokkal van körbevéve, és először a történelemben a német hadseregnek nincs politikai meghatározó szerepe. De a jelenlegi helyzetben egész Európában eluralkodott az a vélemény, hogy bármelyik pillanatban támadhatnak az oroszok, és bár a NATO sokkal nagyobb erőt képvisel, Németországban mégis vita indult a sorkatonaság újbóli bevezetéséről

 – mondta lapunknak Nógrádi György.

Nógrádi György (Forrás: Facebook/Nógrádi György)

A biztonságpolitikai szakértő szerint miután a britek kiléptek az Európai Unióból, egy atomhatalom maradt a szövetségben, Franciaország, amelynek hozzávetőleg 290 atomtöltete van. A franciák azonban soha nem voltak hajlandók arról lemondani, hogy ezt az ütőerőt csakis ők használhassák fel. Weber javaslata azt jelentené, hogy a francia atomerő európai lesz, vagy azt, hogy az EU külön hoz létre atomerőt.

A szakértő lapunknak elmondta, hogy a két globális atomhatalom, az USA és Oroszország körülbelül fejenként hatezer atomtöltet felett rendelkezik, amelyekhez képest a francia töltetek száma eltörpül. 

FRANCE - DISUSED FRENCH NUCLEAR MISSILES LAUNCH SITES?FRANCE - SITES DESAFFECTES DES MISSILES NUCLEAIRES FRANCAIS
Francia rakétakilövő helyek a Plateau d'Albionon (Fotó: Hans Lucas/AFP/Guillaume Origoni)

Egy francia tábornok szerint országa 15 perc alatt meg tudná semmisíteni Moszkvát és Szentpétervárt, ez azonban Nógrádi György szerint nem több, mint harcias blöff.

Borítókép: Zelenszkij elnök aláírta az új mozgósítási törvényt Ukrajnában, a katonai sorozási korhatárt 27-ről 25-re csökkentik, hogy pótolják a megfogyatkozott katonák sorait több mint két évvel a háború kezdete után (Fotó: Anadolu/AFP/Andre Luis Alves)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.