Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megszabadulnának a brüsszeli lobbizmustól

A Brüsszelben a legnagyobb lobbiköltségekkel rendelkező ötven vállalat költségvetése az elmúlt tíz évben kétharmadával nőtt, vagyis feltehetően ennyivel több pénzt költhettek a lobbizásra például az Európai Parlamentben.

Forrás: V4NA2024. 05. 22. 19:44
Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfőbb ideje, hogy az uniós intézmények véget vessenek a túlzó lobbizásnak. Ki kell tiltani a lobbistákat az Európai Parlamentből, és meg kell szüntetni azt, hogy egyes multivállalatok befolyásolhassák az uniós biztosokat. Emellett ki kell vizsgálni minden, a lobbizás által kiváltott korrupciós botrányt. Erről beszélt Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője és listavezetője, aki példaként hozta fel a brüsszeli korrupciós botrányt is, amely alapjaiban rengette meg az EU-s intézményekbe vetett bizalmat, és amely lobbicsoportoktól indult – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Lobbycontrol nevű civil szervezet nemrégiben új jelentést tett közzé, amely a vállalatok és harmadik országok befolyásának előnyös feltételeit bírálja az EU-ban. A jelentés szerint a Brüsszelben a legnagyobb lobbiköltségekkel rendelkező ötven vállalat költségvetése az elmúlt tíz évben kétharmadával nőtt, vagyis, feltehetően ennyivel több pénzt költhettek a lobizzásra például az Európai Parlamentben.

A problémát nem csupán a brüsszeli uniós intézményekben mintegy 12 ezer szervezet 29 ezer lobbistájának puszta tömege jelenti, hanem a vonatkozó szabályok végrehajtásának hiánya is. Amint a jelentés megállapítja, eddig egyetlen európai parlamenti képviselőt sem szankcionáltak a lobbiszabályok megsértése miatt. Ennek eredményeképpen továbbra is olyan emberek rohangálnak az Európai Parlament folyosóin, akik nem hajlandók bejegyezni magukat az uniós lobbinyilvántartásba

– mondta Vilimsky, majd megjegyezte: mit is várhat az ember, amikor még az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is közvetlenül a mobiltelefonján beszélget a Pfizer főnökével, Albert Bourlával egy 35 milliárd eurós vakcinaüzletről, és még mindig nem hajlandó nyilvánosságra hozni a csevegés részleteit. Ez az igazi Brüsszel a képmutató homlokzat mögött – fogalmazott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.