Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Olasz miniszter: a nápolyi földrengésövezetben a kormány készen áll minden eshetőségre + videó

A kormány készen áll minden eshetőségre, és evakuációs terven dolgozik a Nápoly melletti vörös zónában élő nyolcvanezer ember esetleges menekítésére − jelentette be Nello Musumeci, az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 6:21
Utcán gyülekező emberek Nápolyban 2024. május 20-án, miután a Richter-skála szerint 4,4-es erősségű földrengés rázta meg a térséget
Utcán gyülekező emberek Nápolyban 2024. május 20-án, miután a Richter-skála szerint 4,4-es erősségű földrengés rázta meg a térséget (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nello Musumeci kijelentette, hogy a dél-olaszországi Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat.

A tudósok sem tudják megjósolni, miként alakulhat a helyzet, ezért készen kell állnunk minden eshetőségre

− hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a kormány a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és más intézményekkel közösen evakuációs terven dolgozik, amelyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra, és megjegyezte, hogy szükség esetén azonnali evakuációt rendelnek el.

A geológiai szempontból rendkívüli térségben mindig is létezett katasztrófavédelmi terv a lakosok gyors evakuálására, de a korábbi  előírásokat felül kell vizsgálni a terület magas népességsűrűsége miatt − mondta. 

Nagyon szűk területen nyolcvanezer ember él több ezer épületben, szükség esetén a minél gyorsabb evakuálásuk nem könnyű feladat

− mondta Nello Musumeci.  

A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben.

Május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosoknak. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tételére. Az épületek vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi a térség épületei állapotának felmérését. 

Mindenekelőtt az iskolákat akarják biztonságossá tenni, amelyek száma meghaladja a hatvanat − hangoztatta Nello Musumeci.

A katasztrófavédelemért, a tengerekért és az egész dél-olasz térségért felelős tárca nélküli miniszter a szerda este tartott rendkívüli kormányülést követően sajtótájékoztatón jelentette be, milyen intézkedéseket hoznak a Nápoly térségében bekövetkezett földmozgást követően. A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormányülésen a belügyi, a védelmi, a gazdasági, az egészségügyi, a kulturális és oktatási tárca képviselői vettek részt, valamint a katasztrófavédelem vezetője és Nápoly prefektusa.

A Nápolytól harminc kilométerre található Campi Flegrei területén hétfőn hajnalban 4,4-es erősségű földrengést mértek, ami az utóbbi negyven év legerősebbje volt. Csak anyagi kár keletkezett az épületekben. A Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) pontosítása szerint bradiszeizmikus (függőleges) földmozgás történt.  

A helyiek még kedden is az utcán töltötték az éjszakát újabb mozgásoktól félve. Zárva tartottak az iskolák, amelyeket szerdán nyitottak újra. A Campi Flegrei területén található Pozzuoliban negyvenhat család nem tudott visszatérni megrongálódott otthonába, Bacoliban a tengerparton sátrakat állítottak fel az újabb mozgásoktól tartók számára.

Az utolsó erősebb mozgást szerda reggel mérték, amelynek erőssége 3,6-es volt. Az epicentrum csaknem négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben.

A Campi Flegrei területén „nem létezik a zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni” − jelentette ki Nello Musumeci. Hozzátette, hogy a veszélyek ellenére, „be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását”.  

Nello Musumeci elmondta, hogy az országnak ezen a részén „éberen együtt kell élni” a földrengés, a vulkánkitörés és a bradiszeizmikus tevékenység veszélyével. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik.  

Vulkánkitörés esetén hét kisebb-nagyobb város területén lép azonnal életbe az úgynevezett vörös zóna, ahonnan evakuálják a lakosságot. Veszélyes bradiszeizmikus tevékenység esetén ugyanazt három településen rendelik el azonnal, vagyis Pozzuoliban, Bacoliban és Monte di Procidában.      

A geológus Mario Tozzi a La Repubblica napilapban szerdán elmondta, hogy Nápoly és térsége „szupervulkánra” épült, ami valójában egy huszonkilenc vulkánból és úgynevezett kitörési pontból álló vulkánrendszer, amelynek teljes területén csaknem hatszázezren élnek.
Borítókép: Utcán gyülekező emberek Nápolyban 2024. május 20-án, miután a Richter-skála szerint 4,4-es erősségű földrengés rázta meg a térséget (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.