Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Románia nem küld katonákat Ukrajnába, és kivár a Patriot ügyében

Klaus Johannis egyértelművé tette: Románia nem küld harcoló csapatokat Ukrajnába. Bukarest a továbbiakban is sokféleképpen támogatja Ukrajnát, katonákat azonban nem fog küldeni, mert Ukrajna nem NATO-szövetséges – fogalmazott a román államfő.

Klaus Johannis román elnök találkozóra vár Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Ház ovális irodájában 2024. május 7-én Washingtonban. (Fotó: Brendan Smialowski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita van ugyanakkor arról, hogy Románia átadja-e az egyik Patriot légvédelmi rendszerét Ukrakjnának. Johannis szerdán kijelentette, hogy előbb a katonai szakértőknek, majd a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak kell megvitatnia a kérdést. 

Klaus Iohannis román elnök 2024. május 7-én a washingtoni Fehér Házban. (Fotó: Brendan Smialowski / AFP)
Klaus Johannis román elnök 2024. május 7-én a washingtoni Fehér Házban. Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az Agerpres hírügynökség által idézett elnök szerint a döntés nehéz feladat lesz, mert figyelembe kell venni a Patriot rendszer szállítójával kötött szerződést és azt is, hogy nagyon kifinomult berendezésekről van szó. 

Semmilyen körülmények között nem fogadom el, hogy Románia rakétavédelem és légvédelem nélkül maradjon

– tette hozzá Johannis.

Megjegyezte: Romániának kapnia is kell valamit az átadott légvédelmi rendszerért cserébe. Elmondta azt is, hogy a védelmi tanács döntése nincs határidőhöz kötve, és az erről szóló vita időt igényel. 

Johannis a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott május eleji washingtoni megbeszélést követően jelentette ki: Románia nyitott arra, hogy átadjon egy Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának. Romániának jelenleg négy Patriot rendszere van, amelyből az egyik már működik, egy másik majdnem működőképes, két továbbinak pedig folyamatban van a működésbe helyezése.

Közben Volodimir Zelenszkij a Telegram-oldalán közölte: Románia újabb katonai segítséget készít elő Ukrajna számára. A Maszol erdélyi hírportál szerint az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy megbeszélést folytatott román kollégájával, s tájékoztatta Johannist a fronton kialakult helyzetről és Ukrajna alapvető védelmi szükségleteiről, kiemelve a légvédelmet. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön azt mondta, Ukrajnának szüksége van Patriot rendszerekre, és reméli, hogy Románia hozzá tud járulni ehhez. 

 

Borítókép: Klaus Johannis román elnök találkozóra vár Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Ház ovális irodájában 2024. május 7-én Washingtonban (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.