Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tanulmány: A legtöbb ember kinövi a „nemi diszfóriát”

A korábbi narratívával szöges ellentétben a nemváltoztató műtétek nemhogy csökkentik, de növelik az öngyilkosság kockázatát, derült ki egy friss tanulmányból.

Forrás: V4NA2024. 05. 25. 6:25
gender, lmbtq, transz, Illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új tanulmány szerint az öngyilkossági kísérletek és öngyilkosságok kockázata több mint 12-szer magasabb azok körében, akik „nemi identitást megerősítő műtéten” estek át, mint azoknál, akik nem estek át ilyen műtéten, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ez megcáfolja azt a korábbi narratívát, miszerint azért van szükség – már akár gyerekkorban – a nemváltó kezelésekre, mert ellenkező esetben nő – egyebek mellett – az öngyilkosság kockázata.

A februárban közzétett, hosszú távú tanulmányban 2772 embert követtek nyomon 11 és 26 éves koruk között.

Kimutatták, hogy a legtöbb ember kinövi a nemi diszfóriát.

A hivatalos megfogalmazás szerint „a nemi diszfória az a kellemetlen érzés és szenvedés, amelyet az ember akkor érez, amikor nemi identitása nem egyezik a születésekor kijelölt nemével. Ez jelentős mentális betegséghez vagy fogyatékossághoz vezethet”.

A vizsgálat kezdetén minden tizedik gyermek különböző fokú „nemi diszkonformitást” fejezett ki. Huszonöt éves korukra azonban már csak minden huszonötödik fejezte ki, hogy „gyakran” vagy „néha” elégedetlen a nemével.

A vizsgálat szerint bár a nemi semlegesség viszonylag gyakori a korai serdülőkorban, az életkor előrehaladtával általában csökken, és úgy tűnik, hogy a fejlődés során rosszabb önképpel és mentális egészséggel jár együtt.

Az első tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a nemi identitást megerősítő műtét „szignifikánsan összefügg az öngyilkossági kísérletek megnövekedett kockázatával”, és hangsúlyozza az „átfogó pszichiátriai támogatás” szükségességét a beavatkozás után.

A tanulmányok megkérdőjelezik azokat az állításokat, amelyek szerint a nemi megerősítő műtétek valóban megelőzik az öngyilkosságot.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.