Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc

A francia zsidók félnek és nem szeretnének antiszemita pártra szavazni

A hónap végén esedékes parlamenti választások előtt a szélsőségesség erősödésével kapcsolatos félelmek erősödnek Franciaországban, a zsidó lakosság közül sokan megkérdőjelezik jövőjüket az országban – írta a The Guardian.

Forrás: The Guardian2024. 06. 21. 13:55
Courbevoie polgármestere, Jacques Kossowski (C), a Francia Zsidó Intézmények Képviselőtestületének (CRIF) elnöke, Yonathan Arfi (C-R) mellett szól a hallgatósághoz egy 12 fős állítólagos antiszemita csoportos nemi erőszak elítélése érdekében. Fotó: JULIEN DE ROSA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok zsidó ember „megkérdőjelezi a jövőjét Franciaországban” mondta egy közösségi vezető, miután egy 12 éves zsidó kislányt megerőszakoltak egy feltételezett antiszemita támadásban, ami felerősítette a szélsőségesség erősödésével kapcsolatos félelmeket a zsidó közösség körében.

FRANCE-CRIME-ASSAULT-JUDAISM
Yonathan Arfi egy 12 éves lány állítólagos antiszemita csoportos nemi erőszakának elítélésére tartott tüntetésen, Párizsban 2024. június 19-én (Fotó: Hans Lucas/AFP/Magali Cohen)

A bűncselekményt Emmanuel Macron államfő és a kormány tagjai mellett valamennyi párt vezető politikusa elítélte, s Marine Le Pen a szélsőbaloldalt tette felelőssé a „zsidók megbélyegzéséért”.

 

A kialakult légkör nagyon nehéz a zsidók számára

 – mondta csütörtökön Yonathan Arfi, a Francia Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (Crif) elnöke.

„Az emberek nagyon aggódnak a jövő miatt. Az emberek, azt mondanám, megkérdőjelezik a jövőt Franciaországban”.

Kedd este két 13 éves fiút vádoltak meg egy 12 éves zsidó lány megerőszakolásával Párizs egyik külvárosában. Az ügy sokkolta Franciaországot, és a politikai paletta minden részéről elítélték a brutális cselekményt. Franciaországban az elmúlt időszakban megugrott a zsidóellenes incidensek száma. Egy januárban közzétett Crif-jelentés szerint 2023-ban 1676 antiszemita cselekmény történt, szemben az előző évi 436-tal.

A június 30-án és július 7-én esedékes franciaországi választások dilemmát jelentenek a franciaországi zsidó közösség egy részének.

Egyesek aggályokat fogalmaztak meg az ország szélsőbaloldalán belüli antiszemitizmus miatt, valamint Marine Le Pen szélsőjobboldali vezető állításainak hitelességével is kapcsolatban, miszerint pártja levetkőzte antiszemita nézeteit.

Serge Klarsfeld francia aktivista és nácivadász a francia elnöknek az európai meggyilkolt zsidók emlékművénél tett látogatása során, háromnapos németországi állami látogatása keretében Berlinben, 2024. május 27-én (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Serge Klarsfeld világhírű holokauszttörténész azonban megvédte Marine Le Pen pártját a Nemzeti Tömörülést. Klarsfeld azt mondta, hogy a franciaországi zsidókra leselkedő legnagyobb veszélyt most a szélsőbaloldal jelenti, és nem habozna Le Pen pártjára, a Nemzeti Tömörülésre szavazni a közelgő parlamenti választásokon, ha az alternatíva a baloldali pártok koalíciója, az Új Népfront lenne, írt erről a The Wall Street Journal.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a Nemzeti Tömörülés mellett szavazok” – mondta Alain Finkielkraut író is a Le Point című francia lapnak a közelmúltban.

Marine Le Pen elhatárolódik apja, Jean-Marie Le Pen örökségétől, aki vezetőként antiszemita retorikájáról volt ismert. Miután a héten felröppentek a nemi erőszakról szóló hírek, Le Pen a baloldalt hibáztatta a zsidók megbélyegzéséért, és felszólította a francia választókat, hogy ezt tartsák szem előtt, amikor szavaznak.

A Nemzeti Tömörülés emellett továbbra is küzd az antiszemitizmus ellen. Szerdán Le Pen visszavonta egyik jelöltjének támogatását egy 2018-ban közzétett antiszemita üzenet miatt.

Borítókép: Courbevoie polgármestere, Jacques Kossowski (középen), a Francia Zsidó Intézmények Képviselőtestületének elnöke, Yonathan Arfi mellett szól a hallgatósághoz egy 12 fős állítólagos antiszemita csoportos nemi erőszak elítélése érdekében (Fotó: AFP/Julien De Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.