Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

A kontinens békéje és a migráció visszaszorítása a választások tétje Olaszországban

Elkezdődtek az európai parlamenti választások Olaszországban. Délután három órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket. Két nap áll az olasz állampolgárok rendelkezésére, hogy leadják voksaikat. Szombaton 23 óráig, vasárnap pedig 7 órától 23 óráig szavazhatnak az olaszok.

2024. 06. 08. 15:03
Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Antonio Tajani részt vesznek az Atreju 2023 - Orgoglio Italiano - 4. napon, a Fratelli d'Italia ünnepségen Rómában, Olaszországban december 17-én.
Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Antonio Tajani részt vesznek az Atreju 2023 - Orgoglio Italiano - 4. napon, a Fratelli d'Italia ünnepségen Rómában, Olaszországban december 17-én. Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok utolsóként zárják le az urnákat. A berobbant meleg miatt döntöttek a késő esti urnazárás mellett, hogy azok az állampolgárok is élhessenek a jogukkal, akiknek problémát jelent a forróság. 

Valamivel több, mint 51 millió olasz állampolgár jogosult a szavazásra, akik 76 képviselőt juttathatnak az Európai Parlamentbe. A választási szándékra vonatkozó legutolsó felmérések szerint az Olasz Testvérek 27 százalékkal, a baloldali Demokrata Párt 20 százalékkal, az Ötcsillag Mozgalom 16 százalékkal, a Liga 9 százalékkal, a Hajrá, Olaszország 8,5 százalékkal a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége párt 4,9 százalékkal juthat az Európai Parlamentbe. 

Ez hozzávetőlegesen azt jelentené, hogy az Olasz Testvérek 23, a baloldali Demokrata Párt 17, az Ötcsillag Mozgalom 13, a Liga 8, a Hajrá, Olaszország 7, a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége párt pedig 4 képviselőt ültethet az Európai Parlamentbe. 

Szavazásról szavazásra egyre kevesebben járulnak az urnákhoz Itáliában. A 2019-es EP-választásokon a jogosultak 54 százaléka élt demokratikus jogával és adta le voksát. 

Giorgia Meloni miniszterelnök felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy óriási a tét, Európa jövője forog kockán. A kontinens békéje és biztonsága az új európai politikai vezetés kezében lesz. Az olasz állampolgárok aggodalommal szemlélik a háborús narratívát. Az Oroszország és Ukrajna között kirobbant konfliktus óta a béke melletti legerőteljesebb hangot Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga elnöke képviseli. 

Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá, Olaszország! kormánypárt elnöke többször hangsúlyozta, hogy Itália nem küld olasz katonákat Ukrajnába, és az olasz fegyverkészleteket nem használhatják fel Oroszország területén. 

A kontinens békéje mellett a migráció jövőbeli kezelése is központi kérdést jelent Róma számára. A hétvégi voksolások az Itáliába érkezők befogadására, az emberkereskedelem visszaszorítására és a kiindulási országokkal kötött megegyezésre is hatással lesz. 

Míg a kormánypártok megállítanák az illegális migrációt, felgyorsítanák az ország területén illetéktelenül tartózkodó személyek kitoloncolását, addig az ellenzéki baloldal hatásosabb befogadó rendszer építését, a korábbi migrációs paktum és a dublini szerződés továbbgondolását sürgeti. 

A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt szerint Európának kell eldöntenie, hogy ki lép be a területére, nem a bűnszervezeteknek, amelyek fegyverként, a kormányok destabilizálására használják a migrációs áramlatokat. Úgy vélik, az életmentés kötelesség, ahogyan a menedékjog biztosítása is, a baloldal által erőltetett ellenőrzés nélküli bevándorlás és a kontinensre érkezettek újraelosztása azonban kudarcra van ítélve. A Matteo Salvini vezette Liga a kontinens szárazföldi és tengeri külső határvédelmét szorgalmazza európai uniós forrásokból. 

Ezzel ellentétben ambiciózus és bátor migrációs politikát sürgetnek a baloldali pártok. Olyan Európát akarnak, amely megnyitja ajtaját a konfliktusok, a környezeti katasztrófák, a nehéz társadalmi-gazdasági feltételek között élők előtt. Ugyanakkor megszüntetnék a kitoloncolásra várók zárt táborait Itália területén és Albániában. 

Az Öt Csillag Mozgalom többek között a bevándorlók automatikus és kötelező elosztását hangoztatja a tagországok között. A Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége szerint az országhatároknak nem falaknak, hanem kitárt kapuknak kell lenniük.

Matteo Salvini a szavazások előtti napon úgy fogalmazott, a népek szabad Európáját ünnepelhetjük június 8–9-én. Itália zsúfolásig telt illegális bevándorlókkal, akik felforgatják Milánót, Rómát, Nápolyt és Palermót. Vissza kell állítani a határvédelmet és haza kell küldeni az Európa területén illetéktelenül tartózkodó bevándorlókat.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az első szavazók között volt szombaton Olaszországban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.