Az EU már az orosz művészetet is szankcionálja

Az orosz LNG-tranzit korlátozása mellett Putyin egyik kedvenc énekese is felkerült az EU legújabb, 14. szankciós csomagjának feketelistájára. A szakértő szerint azonban ezek a szankciós csomagok hatástalanok.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 25. 4:50
Yaroslav Dronov (Shaman) Walks In St. Petersburg, Russia.
A híres orosz énekes-dalszerzőt és zenei producert, Yaroslav Dronovot, akit Shaman néven ismernek, az oroszországi Szentpéterváron. Fotó: Sergey Nikolaev Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna elleni háború kapcsán elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.

Criticism of LNG plans in the port of Mukran
2023. április 17-én vált ismertté, hogy a német kormány kihasználatlan csöveket vásárolt a német–orosz Nord Stream 2 balti-tengeri gázvezetékhez a rügeni LNG-terminál számára. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer)

Az EU új szankciós csomagja felveti a kérdést, hogy az Oroszországból származó gáz európai fogyasztóinak millióit érinti-e a szankció

– mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az LNG-tranzitot korlátozó brüsszeli korlátozó intézkedéseket kommentálva a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

„Ebbe beletartoznak ugyanis azok, akik orosz gázt fogyasztanak az EU-ban, és ez több millió állampolgár” – jegyezte meg a Zaharova. A 14. szankciócsomag részeként az orosz LNG harmadik országokba történő tranzitjára vonatkozó uniós tilalom kilenc hónap múlva lép életbe.

Az Európai Unió június 25-től korlátozza a hozzáférést három orosz médiához – a RIA Novosztyi ügynökséghez, az Izvesztyija újsághoz és a Rosszijszkaja Gazetához, valamint a prágai székhelyű Voice of Europe portálhoz. Ez áll az EU Tanács honlapján közzétett dokumentumban.

Marija Zaharova közölte, hogy Oroszország reagálni fog az orosz médiumok műsorszolgáltatásának európai betiltására.

Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova
Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszédet mond. (Fotó: Anadolu via AFP/Sefa Karacan)

Az uniós külügyi tanács luxembourgi ülésén elfogadott szankciós lista további 116 ember és szervezet nevével is bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért – írták.

Az Európai Unió többek között szankciókat vezetett be Shaman és Polina Gagarina orosz énekesek ellen, valamint a News Media kiadó vezérigazgatója és elnöke, Aram Gabreljanov, Alekszandr Mojszejev admirális, az orosz haditengerészet vezetője, Ivan Okhlobisztin színész-rendező, valamint Rodion Mirosznyik, az orosz külügyminisztérium nagykövete ellen.

Önmagában ezeknek a szankciós csomagoknak semmi haszna nincs, politikailag és gazdaságilag sem gyengíti meg Oroszországot.

– mondta el lapunknak Deák Dániel. 

Deák Dániel (Fotó: Stefler Balázs)

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ezért is különösen érdekes, hogy ebben az új szankciós csomagban – amelynek elfogadásában Magyarországot megpróbálják kihagyni és mellőzni – művészeket és olyan társadalmi szereplőket is szankcionál az EU amelynek végképp nincs olyan hatása ami érdemben meggyengítené Oroszországot.

Ez inkább arról szól és annak deklarációja, hogy Európa egy erősen oroszellenes álláspontot képvisel és beáll a korábbi hidegháborús dichotómiába ami egyre inkább jellemzi az európai viszonyulást Oroszország felé 

– összegezte a szakértő.

Borítókép: A híres orosz énekes-dalszerző és zenei producer, Yaroslav Dronov, akit Shaman néven ismernek, az oroszországi Szentpéterváron. (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergey Nikolaev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.