Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

FPÖ: Lépésről lépésre visszaszerezzük Ausztriát

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás exit poll eredményeire reagált, amelyekből az derült ki, hogy a párt megnyerte a választást az országban.

Forrás: MTI2024. 06. 09. 23:08
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Institute Foresight és az ARGE Wahlen közvélemény-kutató cégek, az APA hírügynökség, az ORF és a Puls4 televíziók felmérései szerint az EP-választáson első helyen végzett az FPÖ eddigi csúcseredményének számító 1996-os EP-választáson elért 27 százalék körüli eredménnyel. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokraták (SPÖ) történetük legrosszabb eredményére – nagyjából 24 százalékra, illetve 23 százalékra – számíthatnak. A Zöldek és a liberális NEOS mintegy tízszázalékos támogatottságot kaphat.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke szerint az eredményt „alázattal és hálával” fogadják, és „első helyre állítják a nép érdekeit”. 

Ezt a megbízást mi, szabadságpártiak, minden szinten következetesen meg fogjuk valósítani

– húzta alá. A voksolás – mint fogalmazott – „egy határozott, következetes politika fontosságát bizonyítja”. Kiemelte, hogy a szakaszcélt sikerült elérni, és továbbra is az osztrák polgárok bizalmának elnyerésére fognak törekedni. Kickl egyben bejelentette, hogy megindítják a következő szakaszt, vagyis a kancellári tisztség megszerzését.

Lépésről lépésre visszaszerezzük országunkat

 – hangoztatta Harald Vilimsky, az FPÖ listavezetője is Kickl oldalán felszólalva.
Vilimsky azt is bejelentette, hogy szerdán a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezéralakjával, Marine Le Pennel fog megbeszélést tartani az Identitás és Demokrácia (ID) frakció kiszélesítéséről az EP-ben, nyitva tartva az újracsatlakozás lehetőségét a nemrég kizárt Alternatíva Németországnak (AfD) is.

Célom egy nagyszabású szabadságpárti reformszövetség megalakítása. Nagyon-nagyon sok párt hajlandó erre

 – húzta alá Vilimsky. Reinhold Lopatka, az ÖVP listavezetője keserűnek nevezte pártja szavazatveszteségeit, és feladatként jelölte meg, hogy az őszi parlamenti választásokig tegyenek rendet a pártban.

Az SPÖ, úgy tűnik, továbbra is nehéz fázisban van

– vonta le következtetést csalódottan Andreas Schieder, a szociáldemokraták listavezetője.
Borítókép: Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (Fotó: AFP/Alex HALADA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.