Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Francia zsoldosok érkezhettek Odessza kikötőjébe

Mintegy hatvan francia nyelvű zsoldos érkezett az odesszai kikötőbe – közölte a RIA Novosztyi helyi információkra hivatkozva.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 06. 18. 10:30
FRANCE-KNDS-PETITCOLLIN-ZELENSKY-FRENCH-MINISTRY-DEFENSE
Thierry Burkhard tábornok, a Defesne vezérkari főnöke Párizsban, FRANCIAORSZÁG 2024. június 7-én. Fotó: Raphael Gotheil Forrás: Hans Lucas/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A helyi lakosok az odesszai tengeri kikötőbe három hajó érkezését jegyezték fel külföldi zsoldosokkal, összesen mintegy 60 fővel. A katonák felfegyverkezve, hadifelszereléssel érkeztek és franciául kommunikáltak egymás között.” – mondta a hírügynökség informátora.

Aftermath of Russian missile attack on Odesa waterfront
Egy külföldi hajó hajózik a tengeren Odessza (Ukrajna) közelében 2024. április 30-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Nina Liashonok)

Elmondása szerint a zsoldosokat június 9-én látták a kikötőben. Miután megérkeztek az odesszai kikötőbe a „külföldi katonák szétszóródtak a városban, igyekeznek nem elhagyni lakóhelyüket, és általában kerülni minden kapcsolatot a helyi lakossággal” – tette hozzá az informátor.

Az orosz hírügynökség szerint az ukrán hadsereg soraiban többször is kiszúrtak már francia zsoldosokat. Január közepén az orosz csapatok megsemmisítettek egy ideiglenes állomáshelyet Harkivban, ekkor több mint 60 külföldi harcost, többségükben franciákat öltek meg.

A RIA Novosztyi azt írta Párizs annak ellenére, hogy számos bizonyíték van a francia zsoldosok jelenlétére az ukrán fegyveres erőknél, igyekezett tagadni őket, és az „oroszok durva manipulációjának” nevezte a több tucat honfitársuk Harkivban történt megöléséről szóló jelentéseket.

Egy héttel azután, hogy Moszkva bejelentette a januári harkivi hadműveletet, az információs hadviselésért felelős francia szolgálatok azt állították, hogy bizonyítékokat gyűjtöttek arról, hogy ez egy orosz dezinformációs művelet volt, írta akkor a Le Monde.

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron (R) beszél a francia védelmi vezérkari főnökkel, Thierry Burkhard tábornokkal (Fotó: AFP/André PAIN)

A Harkiv elleni csapás bejelentése egy nappal azután történt, hogy Emmanuel Macron január 16-án bejelentette, 40 nagy hatótávolságú SCALP-EG rakétát küld Kijevnek, és a támadásról az Observateur Continental francia nyelvű weboldal is azonnal beszámolt, amelyet Párizs régóta Moszkva dezinformációs műveleteinek csatornájaként azonosít, írta a francia lap.

Az Ukrajnában tartózkodó francia katonák Oroszország jogos célpontjai, jelentették ki korábban orosz források.

Függetlenül a státuszuktól, a katonai tisztviselők vagy zsoldosok legitim célpontot jelentenek a fegyveres erőink számára.

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesz egy találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában, Oroszországban 2024. június 14-én (Fotó: Anadolu/AFP/Sefa Karacan)

Franciaország azonban egyre elszigeteltebbnek tűnik azon döntésében, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán konfliktusba. Még a nagy nyugati hatalmak sem hajlandók nyíltan szembeszállni Moszkvával a csatatéren, tekintettel arra, hogy egy ilyen lépés következtében nagy a valószínűsége annak, hogy a háború eszkalálódhat, aminek súlyos következményei lehetnek, írta pár napja az OZ Arab Media.

A Welt am Sonntag német lap szerint Berlin arra készül, hogy nyilvánosan megtagadja Franciaország oroszellenes katonai kezdeményezésének támogatását. A lap az államügyekben jártas forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy francia tisztviselők nyomást gyakorolnak több NATO-tagállamra, hogy működjenek együtt csapatok Ukrajnába küldésében. A jelentések szerint a francia hadsereg vezérkari főnöke, Thierry Burkhard tábornok levélben felszólította az Egyesült Államokat és legalább tíz másik NATO-országot, hogy csatlakozzanak Párizshoz az ukrajnai beavatkozásban.

Borítókép: Thierry Burkhard tábornok, a Defesne vezérkari főnöke Párizsban 2024. június 7-én (Fotó: Hans Lucas/AFP/Raphael Gotheil) 

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.