Háborúpárti brüsszeli politikussal találkozott Magyar Péter

Háborúpárti eligazításon vett részt Magyar Péter.

2024. 06. 18. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösségi oldalán számolt be arról Magyar Péter, hogy Roberta Metsolával, az Európai Parlament leköszönő elnökével találkozott Brüsszelben. 

Magyar úgy fogalmazott, „baráti megbeszélést” tartott a háborúpárti politikussal. 

Metsola az EP elnökeként az elmúlt hónapokban, sőt években rendszeresen kifejezte háborúpárti véleményét, rendszeresen hangoztatta, hogy Ukrajnába még több fegyvert és pénzt kell küldeni – hiába vált hamar nyilvánvalóvá, hogy a fegyverszállítmányok csak elnyújtják a háborút, további emberéleteket követelve. 

Legutóbb – ironikus módon – épp a svájci konferencián állt ki az EP elnöke a háború folytatása mellett.

A The Kyiv Post ukrán lapnak nyilatkozva azt mondta, „Ukrajna az EU és más hasonlóan gondolkodó partnerek támogatásával – akik közül sokan itt vannak Svájcban – megállíthatja Putyint”, és kiemelte:

E cél elérése érdekében gyorsan és határozottan kell cselekednünk. Továbbra is segítenünk kell Ukrajnának, hogy megvédje magát katonai segélyekkel, lőszerrel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb felszerelésekkel.

Alig egy hónappal korábban Kijevbe is ellátogatott Metsola, ahol arról beszélt, 

Nekünk, európaiaknak felelősséget kell vállalnunk [Ukrajnáért], fokoznunk kell a támogatásunkat és teljesítenünk kell a pénzügyi vállalásunkat. Ezért volt olyan fontos az 50 milliárd eurós ukrán eszközről szóló döntésünk. 

Februárban Prágában pedig egyértelműen kifejezte, hogy az orosz–ukrán háborút az Európai Unió háborújának is tartja. Mint mondta:

Ukrajna biztonsága egyben Európa biztonságát is jelenti. Ezt nem szabad elfelejtenünk.

Hozzátette, Európa országainak minden segítséget meg kell adniuk Ukrajnának. 

A háború kitörésének évfordulóján pedig úgy fogalmazott videóüzenetében:

Büszkén mondjuk: mi vagyunk Ukrajna.

De már több mint egy évvel ezelőtt is azt szorgalmazta Metsola a nyugat-ukrajnai Lviv városban tett látogatása során, hogy 

az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.

Az EP elnöke akkor részt vett azon a nemzetközi konferencián is, amelynek témája az volt, hogyan lehetne Oroszországot felelősségre vonni az Ukrajna elleni agresszió miatt. A rendezvénnyel kapcsolatban Metsola úgy nyilatkozott, hogy elszámoltathatóság, szabadság és igazság nélkül nem lehet béke. 

A megbékítés soha nem működött

– fogalmazott akkor, nyilvánvalóan nem békés megoldást szorgalmazva.  

Borítókép: Magyar Péter és Roberta Metsola (Forrás: Facebook/Magyar Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.