Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Remekül szerepelt Geert Wilders pártja Hollandiában

Hollandiában a Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA), Belgiumban a Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt, Luxembourgban pedig a Keresztényszocialista Párt (CSV) szerezte meg a legtöbb képviselői helyet az új Európai Parlamentben. Belgiumban leszerepelt a miniszterelnök pártja.

Forrás: MTI2024. 06. 10. 5:45
A szavazatokat számolják a bizottság tagjai egy hágai szavazóhelyiségben 2024. június 7-én, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójának másnapján
A szavazatokat számolják a bizottság tagjai egy hágai szavazóhelyiségben 2024. június 7-én, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójának másnapján (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeffrey Gröneweg)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GroenLinks/PVDA nyolc képviselői helyet szerzett meg az EP-választáson. 

A novemberi hollandiai választásokon győztes, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a második helyen végzett hét képviselői mandátummal. 

A Szabaddemokrata Néppárt (VVD) négy, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) három, a Demokraták 66 (D66) szintén három helyet szerzett az új EP-ben. A Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB), a Református Politikai Párt, az Új Társadalmi Szerződés (NSC), valamint az Állatvédők Pártja (PvdD) egy-egy mandátumot kap a 2024–2029 közötti uniós parlamenti ciklusra.

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, őket szorosan követi az Új Flamand Szövetség, az N-VA 14 százalékkal. Ez a két párt három-három helyet foglalhat el a Belgiumnak járó 22-ből az EP-ben. A Reformer Mozgalom (MR) 12,6 százalékát kapta meg a voksoknak, és ugyancsak három hely illeti meg az uniós törvényhozásban.

A Munkáspárt (PTB–PTVA) a szavazatok 10,7 százalékát szerezte meg, ami két mandátumot jelent az EP-ben. Szintén kát-két mandátumot szerzett a Flamand Kereszténydemokrata Párt, a Szocialista Párt (PS) és a Vooruit. Egy-egy képviselői helyet szerzett a Keresztényszocialista Párt (PSC), a Les Engagés, a zöld Ecolo, a Zöldek, valamint az Alexander De Croo miniszterelnök vezette Open Vld.

Luxemburgban az előzetes számadatok alapján a Keresztényszocialista Párt (CSV) szerezte meg a legtöbb szavazatot − az összes voks csaknem 22,9 százalékát −, ami két helyet biztosít számára az uniós parlamentben. 

A második és harmadik helyen a Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) és Demokrata Párt (DP) végzett a szavazatok 21,7, illetve 18,3 százalékával. Ez a két párt 1-1 mandátumot kap az EP-ben. Az Alternatív Demokratikus Reform Párt (ADR) és a Zöldek egyaránt a szavazatok 11,8 százalékát szerezték meg, és ők is egy-egy helyet helyet kapnak az uniós parlamentben.

Borítókép: A szavazatokat számolják a bizottság tagjai egy hágai szavazóhelyiségben 2024. június 7-én, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójának másnapján (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeffrey Gröneweg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.