Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

„Sok olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe képbe”

Az új csoport azért is hasznos lehet, hogy segítse a most kezdődő magyar elnökség munkáját az unióban. A ma délelőtt Bécsben bejelentett patriótamanifesztumról a Mandiner Szikra Leventével, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjével beszélgetett.

Forrás: Mandiner2024. 06. 30. 17:51
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke aláírja a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. A dokumentumot Orbán Viktor, Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtótájékoztatójukon írták alá. Az eseményen Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma délelőtt Bécsben Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis által bejelentett patriótamanifesztumról kérdezte a Mandiner Szikra Leventét, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét.

– Mi a bejelentés lényege, mit takar a patriótamanifesztum?

– A június 9-i európai parlamenti választáson összeurópai szinten egyértelműen a jobboldali, nemzeti erőket jutalmazták a választópolgárok, míg a liberális és zöldfrakciók gyengültek. Az Európai Néppárt, amely magát jobbközép erőként határozza meg, ennek ellenére ismét elárulta a jobboldali választókat, és a balliberális erőkkel épít szövetséget. A Fidesz–KDNP és más, jobboldali európai erők megelégelték, hogy Brüsszelben nem figyelnek oda a választók akaratára, és ennek tudható be ez az új kezdeményezés. 

– Miért pont most született ez meg?

– Ha megnézzük az elmúlt hetek-hónapok európai politikai eseményeit, akkor több ponton is nagy változásokat látunk. A legtöbb eddigi pártcsaládban vannak-voltak kilépések, így tett például a liberálisoknál az Andrej Babis vezette ANO, az Európai Néppártnál a KDNP vagy éppen a szocialistáknál Robert Fico pártja, a Smer. 

Átalakulóban van tehát az európai politikai térkép, miközben a választások után új irányt kellene szabni az európai politikai döntéseknek is, de ez utóbbira nem látszik szándék a mostani uniós vezetők részéről.

– Ki ennek a kezdeményezője?

– A Fidesz–KDNP, az Osztrák Szabadságpárt és a cseh ANO mozgalom alapították ezt az új erőt. Ezek olyan patriótapártok, amelyek már hosszabb ideje meghatározók saját hazájuk belpolitikájában, és mindegyiküknek van kormányzati tapasztalata is. Az is közös bennük, hogy június 9-én első helyen végeztek hazájukban az EP-választáson, azaz széles társadalmi bázissal rendelkeznek. 

Emellett pedig hiteles jobboldali erők, akik már bizonyították rátermettségüket.

– Kik csatlakozhatnak hozzájuk?

– Úgy vélem, sok olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe a képbe. A mai bejelentésen ennél többet nem tudtunk meg, de elhangzott: 

cél, hogy az európai jobboldal legnagyobb pártszövetsége alakuljon meg.

Arra számítok, hogy meghívót kapnak majd azok a politikai erők, amelyek egyetértenek a patriótamanifesztumban megfogalmazott célokkal.

– Mi lehet a hosszú távú cél?

– Ambiciózus célt jelölt meg a három politikus: meg akarják változtatni az európai politikát. Azt hiszem, ez rá is fér az unióra, hiszen az elmúlt években kudarcok határozták meg és korrupciós ügyek rázták meg a brüsszeli intézményrendszert. Számtalan megoldatlan ügy van a döntéshozók előtt, a migrációtól a háborún át az európai gazdaság versenyképességi problémáiig bezárólag. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke aláírja a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.