Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Somkuti Bálint: Az egyre egységesebb Oroszországot a harctéren nem lehet legyőzni

A kompromisszumos békének akkor van esélye, ha Oroszország megszűnik létezni egységes államként, ugyanis katonailag egy ekkora atomhatalmat nem lehet legyőzni, mondta el lapunknak Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: akinek van atomfegyvere, azt kívülről nem lehet térdre kényszeríteni annak veszélye nélkül, hogy a konfliktus az egész világot felemésztő világháborúba ne torkolljon.

2024. 06. 24. 13:26
Firearms training by soldiers of 128th separate mountain assault brigade
A Kárpátaljai régió 128. különálló hegyi rohamdandárjának felderítő egységének katonája tűzoltó edzésen vesz részt az ukrajnai Zaporizsja régióban 2024. június 18-án. Fotó: Dmytro Smolienko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború végső célja a Nyugat szempontjából az Oroszország jelentette fenyegetés megszüntetése, mondta Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban egy ekkora atomhatalmat nem lehet legyőzni.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC  Geopolitikai Műhelyének kutatója. (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)
Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC  Geopolitikai Műhelyének kutatója (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

Az atomfegyverek létezésének indoka az az, hogy akinek van atomfegyvere, azt kívülről nem lehet térdre kényszeríteni annak veszélye nélkül, hogy a konfliktus az egész világot felemésztő világháborúba ne torkolljon.

– hangsúlyozta.

A szakértő szerint így egyetlenegy megoldás lehet csak, ha Oroszország a Szovjetunióhoz hasonlóan felbomlik belülről.

Ehhez korábban társadalmi, ideológiai, gazdasági és számos egyéb ok is vezetett, ezt azonban a mostani orosz vezetés jól felismerte, és Vlagyimir Putyin többször is beszélt arról, hogy azt a hibát, amit a Szovjetunió egykor elkövetett, ő nem fogja elkövetni, mutatott rá a szakértő.

Így megszülettek azok a tervek, amik a birodalmi szinten gondolkodó, többnemzetiségű, többvallású orosz birodalommal szemben egy etnikai Oroszországot akarnak állítani, és egyébként vannak is olyan szélsőjobboldali orosz csoportok, amelyek így gondolkodnak.

– folytatta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz egy koszorúzáson az ismeretlen katona sírjánál az Alekszandrovszkij-kertben, a Kreml fala mellett, Moszkvában 2024. június 22-én (Fotó: AFP/Szergej Guneyev)

„A Nyugatnak bevallott célja tehát, hogy Oroszországot feldarabolja és annak egységét megtörje” – mondta a szakértő.

A kompromisszumos béke kapcsán Somkuti Bálint úgy fogalmazott, hogy Oroszország azért indított Ukrajna ellen támadást, hogy az általa veszélyesnek észlelt folyamatokat megállítsa. Moszkva Kijev NATO-tagságát tekinti fenyegetésnek. Oroszország célja tehát egyértelműen az, hogy megakadályozza az ukránok NATO-csatlakozását. Amíg nem érik ezt el, addig nem fognak békét kötni, húzta alá Somkuti Bálint. 

„Ezt csak egy társadalmi összeomlás akadályozhatná meg, de a Crocus City Hall elleni támadás és az orosz civilek elleni csapások csak tovább erősítették a közösségi összefogást” – hangsúlyozta a szakértő.

 

Borítókép: A Kárpátaljai régió 128. különálló hegyi rohamdandárjának felderítő egységének katonája tűzoltó edzésen vesz részt az ukrajnai Zaporizsja régióban 2024. június 18-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.