A szülőföldön való boldogulást segíti az MCC

A Vajdaságban is elérhetők lesznek az MCC tehetséggondozó képzései. Szabadkán nyit képzési központot a Mathias Corvinus Collegium.

2024. 07. 31. 14:41
Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója (b) és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadkán. (Fotó: Magyar Nemzet)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadkán nyílik meg a Mathias Corvinus Collegium vajdasági központja. Ezt szerdán jelentette be a délvidéki városban tartott sajtótájékoztatóján Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A központ a legtehetségesebb helyi magyar fiatalok tehetséggondozását vállalja fel.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (b) és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

Szalai Zoltán elmondta, fontos, hogy az MCC Szabadkán is megnyitja a központját. Kiemelte: az MCC célja, hogy megtalálja azokat a legtehetségesebb fiatalokat, akik a korosztályukban úgy érzik, s azt gondolják magukról, hogy többet szeretnének dolgozni, többet szeretnének tenni a közösségükért. Ezért hajlandóak több tudást elsajátítani, jobban érdekli őket a világ, amely körülvesz minket. Nagyon fontos, hogy amellett, hogy tehetséget éreznek magukban, ezért hajlandóak is tenni, dolgozni – tette hozzá.

Az MCC-nek mintegy nyolcezer diákja van harminc helyszínen. Különböző korosztályokban, különböző programokban tanulhatnak a fiatalok. 

Amellett, hogy tudást kapnak, nagy hangsúlyt helyezünk a készségek fejlesztésére. A korosztályának megfelelően, de mindenki elsajátítja azt, hogy hogyan érdemes érvelni, előadni, beszélni, hogyan érdemes gondolkodni, s egy problémát feltárni. Ebben mondhatjuk azt, hogy több évtizedes tapasztalatunk van. Az MCC egy valódi értékközösség is. Gyergyószentmiklóstól Győrön át Kaposvárig, s most már szabadkai fiatalok is be tudnak kapcsolódni ebbe a Kárpát-medencei értékközösségbe

– húzta alá Szalai Zoltán, aki hozzátette: a vajdasági magyarságnak egy erős és jól működő intézményrendszere van, az MCC ehhez ad hozzá egy szeletet.

Bejelentették, augusztus 10-e után nyílnak meg a felvételi lehetőségek. A végső cél, hogy a fiatalok megerősödve, plusztudással, plusz kapcsolati hálóval, pluszkészségekkel felvértezve dolgozzanak szülőföldjükért – mondta a főigazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az MCC a szülőknek is és a tanároknak is szervez programokat, közösségi rendezvényeket. 

Pásztor Bálint kijelentette, a Mathias Corvinus Collegium és a VMSZ partnerek a munkában. 

Az a mi közös feladatunk, hogy a vajdasági magyar fiatalokat itthon tudjuk tartani, s annak érdekében, hogy itthon tudjuk őket tartani, versenyképes tudással kell őket felvértezni. Ebben a folyamatban tud segítséget nyújtani az MCC. Ugyanolyan formában, ahogy az Erdélyben, a Felvidéken, illetve Kárpátalján történik már régebb óta

– hangsúlyozta a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője. Megjegyezte, az MCC régóta működik Szegeden, ahol számos vajdasági hallgató van. Azt várják, hogy a szabadkai fiatalok ne Szegeden, hanem otthon kapjanak kiegészítő oktatást. 

Ami magát a vajdasági MCC Alapítványt illeti, az elmúlt hónapokban több alkalommal folytattunk beszélgetéseket Szalai Zoltán főigazgatóval, illetve Orbán Balázzsal, aki az MCC kuratóriumának az elnöke, azon kívül, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója. Megegyeztünk a vajdasági MCC működésének részleteiről. Ez egy Szerbiában bejegyzett alapítvány

– húzta alá Pásztor Bálint.

A vajdasági központnak Szabadka belvárosában lesz a székhelye, de lefedi a tartomány egész területét. A tehetséggondozó alapítvány 2024 őszétől már a vajdasági magyar fiatalok számára is biztosítja tehetséggondozó képzéseit. A szabadkai központ vezetője Varga Diósi Viola lesz.

Az MCC programjának lényege, hogy a hagyományos közoktatást, egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű képzést nyújt nem csupán egy területet érintően, hanem interdiszciplináris jelleggel – olvasható a központ oldalán. Mint írják, a Mathias Corvinus Collegium tudásközpontként is működik: képzései mellett mobilitási programokat működtet, széles körű ösztöndíjprogramokat biztosít a fiataloknak, könyveket ad ki, tudományos írásokat jelentet meg, nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez, a demokratikus párbeszéd előmozdításában, a kulturált közéleti viták alakításában vállal szerepet.

Borítókép: Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója (b) és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadkán. (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.