Bedrogozott cápákat találtak

A Brazília partjainál lévő vizekben élő cápák tesztje pozitív lett kokainra. A kutatók már régóta feltételezik, hogy a tengeri élővilágra hatással lehet a csempészek által a vízbe dobott kábítószer, mivel Florida, Dél- és Közép-Amerika környékén is több tonna kokaint találtak.

Forrás: Origo2024. 07. 23. 20:30
Fotó: Biosphoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazíliai Oswaldo Cruz Alapítvány tanulmánya most bizonyítékot talált arra, hogy a cápákra valóban hatással vannak az óceánokat szennyező gyógyszerek és kábítószerek – írja az Origó.

A tudósok 13 vadon élő brazil éles orrú cápát boncoltak fel, mivel a faj egész életét a part menti vizekben tölti, és ezért a legnagyobb valószínűséggel érte őket szennyezés. 

Az izom- és májszövetet ezután a folyadékkromatográfiás tandem tömegspektrometria nevű standard technikával vizsgálták – ahol a molekulákat egy folyadékban választják szét –, hogy kokaint és benzoilekgonint, a kábítószer fő hatóanyagát keressék.

Mind a 13 cápa pozitív volt a kábítószerre, a tudósok szerint a koncentráció akár százszor magasabb volt, mint amit korábban más vízi élőlények esetében jelentettek. 

Ez az első tanulmány, amely a kokain jelenlétét mutatta ki a szabadon élő cápákban, és megállapította, hogy az anyag nagyobb mértékben volt jelen az izomszövetben, mint a cápák májában. 

A tanulmány szerint azonban a kutatási terület egyelőre korlátozott, és a kokain vagy a benzoilekgonin hatása a vízi élőlényekre még nem teljesen ismert. A kutatás a Science of the Total Environment című folyóiratban jelent meg. Tavaly júniusban az amerikai parti őrség több mint 6400 kilogramm kokaint foglalt le a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon.

A brazíliai Paranaíba településén 1,3 tonna kokaint találtak fagyasztott marhahús közé rejtve a hónap elején.

Több mint kétszáz kilós kokainszállítmányt foglalt le a görög rendőrség Pireusz kikötővárosban is májusban. A kokaint rákok közé rejtették.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Gabriel Barathieu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.