Ezek a kihívások állnak a magyar soros elnökség előtt + videó

Sorra foglalkoznak a szakértők a múlt héten megkezdődött uniós magyar soros elnökséggel. A Magyar Külügyi Intézetben hétfőn tartottak kerekasztal-beszélgetést, melyen szakértők arról beszélgettek, mi is pontosan az EU-elnökség, hogyan lesz egy prioritásból politikai irányelv, továbbá arra is kitértek, mit tehet Magyarország annak érdekében, hogy az EU versenyképesebbé váljon.

2024. 07. 09. 21:33
Bólya Boglárka, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszteri biztosa. Forrás: Magyar Külügyi Intézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Komoly geopolitikai bizonytalanságok közepette vettük át az EU elnökségi tisztét. Jelenleg mindannyian szélsőséges kihívásokkal és feszültségekkel nézünk szembe mind Európában, mind globális szinten. Ezért is nagyon fontos, hogy biztosítsuk az intézményi ciklus minél zökkenőmentesebb átállását, valamint ezen intézményi változás jogszerűségét – mutatott rá Bólya Boglárka, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszteri biztosa a Magyar Külügyi Intézet (MKI) magyar soros elnökséggel foglalkozó hétfői kerekasztal-beszélgetésén.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet Magyarország az elnökség idején, a miniszteri biztos így fogalmazott: „Soros elnökként eldönthetjük, mit kezelünk prioritásként. Komolyabb erővel rendelkezünk ezáltal, miközben természetesen a 27 tagállam érdekeiben fogunk cselekedni.”

Sem az EU, sem a NATO nem egységes, Magyarországnak pedig az jelenti majd az egyik legnagyobb kihívást elnöksége alatt, hogy egy jóval egységesebb állapot felé próbálja irányítani az EU-t, hiszen egy megosztott unió felett sokkal nehezebb elnökséget gyakorolni

– elemezte a magyar soros elnökség előtt álló kihívásokat Ralph Schoellhammer.

A Webster Bécsi Magánegyetem politológiai adjunktusa, az MCC vendégkutatója hangsúlyozta, „az Európai Unió nem olyan, mint az Amerikai Egyesült Államok, ahol egyetlen, szövetségi szinten meghatározott külpolitika létezik”. Kiemelte, az EU-ban minden tagállamnak más a múltja, a történelme, és ezáltal a külpolitikája is. – Mindez óriási kihívást jelent, amellyel a következő fél évben Magyarországnak kell megbirkóznia – tette hozzá.

Tárnok Balázs, az Európa Stratégia Kutatóintézet – NKE intézetvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet,

a külpolitikát illetően számos politikai és jogi akadály korlátozza majd Magyarország elnökségének fél évét. Nagyon fontos, hogy mennyire leszünk sikeresek az intézményi átállást illetően, hiszen mindenki ezt fogja figyelni.

Hozzátette: „Ha ez nem megy zökkenőmentesen, az EU polgárai azt fogják várni tőlünk, hogy hat hónap alatt valósítsuk meg a Make Europe Great Again-programot, ami lehetetlen, tekintve az akadályoztatottságunkat.”

Borítókép: Bólya Boglárka, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszteri biztosa (Fotó: Magyar Külügyi Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.