Itt a bejelentés, ekkor lövi le a NATO-ország Ukrajna felett az orosz rakétákat

A lengyel védelmi miniszter részletezte, hogy milyen feltételek mellett indítanak támadást Moszkva rakétái ellen. Lengyelország a minap kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával.

2024. 07. 11. 8:07
Ukrajna, 2024. június 27. Az orosz védelmi minisztérium által 2024. június 24-én közreadott képen orosz Szu-25-ös csatarepülõgépek ukrajnai bevetésen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varsó nem lő le orosz rakétákat Ukrajna felett a NATO döntése nélkül – erről ír az ukrán sajtó. Lengyelország nem tesz eleget Kijev azon kérésének, hogy a Nyugat-Ukrajna felé tartó orosz rakétákat a teljes katonai szövetség döntése nélkül lőjék le – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. június 27-én közreadott képen orosz Mi-35M harci helikopter rakétákat lő ki ukrán állásokra. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)
Orosz Mi–35M harci helikopter rakétákat lő ki ukrán állásokra (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az év elején a Reutersnek adott interjúban jelentette ki, hogy a nyugati szövetségesek, köztük Lengyelország, közvetlenebbül is beavatkozhatnak Ukrajna védelmébe, például az orosz rakéták lelövésével.

A lengyel védelmi miniszter válaszul a lengyel rádiónak azt mondta, hogy Lengyelország egyedül nem hozhat döntést ebben az ügyben, és ezt a döntést az egész NATO-nak jóvá kell hagynia. A politikus utalt az Egyesült Államok álláspontjára is, miszerint nem akarják kiélezni a konfliktust Oroszországgal. 

Lengyelország a minap kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával – jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén.

Ebben a dokumentumban minden szó jelent valamit, és ezeknek a szavaknak gyakorlati következményei lesznek

 – mondta a háborúpárti Tusk. Volodimir Zelenszkij a megállapodás tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól. Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében – számolt be az ukrán elnök.

Fontosnak nevezte a megállapodás azon előírásait, amelyek az Ukrajna ellen irányuló, Lengyelországra is veszélyt jelenthető orosz légitámadások elhárításáról szólnak. 

Ennek megvalósítási mechanizmusain szakértők dolgoznak

– jegyezte meg Zelenszkij.

Tusk ebben a vonatkozásban elmondta: ezeket a mechanizmusokat jóvá kellene hagynia a nemzetközi közösségnek és a NATO-nak, amiről egyeztetni fog a szövetségesekkel.

Mint arról korábban beszámoltunk, Lengyelország emellett felszólítja az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza és harcoljanak. 

Varsó ugyanis beleegyezett: segíti Kijev mozgósítási erőfeszítéseit azzal, hogy felszólít minden Lengyelországban tartózkodó hadköteleskorú ukrán férfit, térjen haza és csatlakozzon az Oroszország elleni harchoz. 

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által hétfőn aláírt kétoldalú biztonsági szerződés értelmében Varsó ösztönözni fogja az ukrán állampolgárokat, hogy térjenek vissza hazájukba a szolgálatra a fegyveres erőkben és más biztonsági és védelmi erőkben.
Borítókép: Orosz Szu–25-ös csatarepülőgépek ukrajnai bevetésen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.