Jelkép lehet a Trump elleni merényletet megörökítő fotókból

Óriási feszültség lappang az amerikai társadalomban, ennek az eredménye lehet az, hogy szombat este egy kampánygyűlésen megpróbálták meggyilkolni Donald Trump volt elnököt. Erről beszélt lapunknak Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója. Az Amerika-szakértő szerint azok a fotók, amelyek a lövések után készültek, már most történelmi jelentőségűek. Nem lenne meglepő az sem, ha ezek a fotók lennének a republikánus kampány jelképei.

2024. 07. 14. 14:02
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban már régóta egyfajta polarizáció tapasztalható. Egy olyan törésvonal alakult ki a republikánusok és a demokraták között, amely már-már egy törzsi háborúhoz kezd hasonlítani – jelentette ki lapunk megkeresésére Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója annak kapcsán, hogy szombat este megpróbálták meggyilkolni Donald Trump volt amerikai elnököt egy kampánygyűlésen.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az első lövést követően a titkosszolgálat munkatársai azonnal körülvették a republikánus elnökjelöltet és védőgyűrűben levezették a színpadról. Donald Trump megsérült, a füle környékén vérzett, mikor lekísérték a színpadról. Egy ember súlyosan megsérült, egy pedig meghalt a támadásban. A támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején, első információk szerint AR–15-ös fegyvert használt. A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint egy 20 éves fiatal férfi, Thomas Matthew Crooks lőtt rá többször Donald Trumpra.

 

Feszültség szülte a Trump elleni merényletet

Az Amerika-szakértő szerint óriási feszültség lappang a társadalomban.

Azok a fajta gesztusok hiányoznak már a politikából, amelyek korábban az Egyesült Államok politikáját meghatározták. Korábban is voltak kemény csatározások, de az a fajta törés, amelynek gyökerei a kétezres évekig vezethetőek vissza, korábban nem volt jellemző az amerikai politikára. Az amerikai mainstream média liberális szárnya pedig tulajdonképpen azóta folytat gyűlöletkampányt Donald Trump ellen, hogy 2015-ben kijelentette, indul az amerikai elnökválasztáson. A mostani merényletkísérlet kapcsán a liberális Washington Post egészen odáig ment el, hogy az eseményről először azzal a címmel tudósítson, hogy a hangos zajok megzavarták Trump gyűlését, és ezért levonult a színpadról

– jegyezte meg Fekete Rajmund. Hozzátette:

Az Amerikai Egyesült Államok politikailag és kulturálisan is polarizálódott: elég, ha csak azokra a kifejezésekre gondolunk, amelyeket a különböző oldalak azonosítására használnak, mint például a »Kék Amerika«, a liberálisok és a demokraták, akik a nagyvárosokban és a tengerpartokon élnek, és a »Piros Amerika«, a konzervatívok és a republikánusok, akik az ország szívében és a vidéki területeken koncentrálódnak. És ott vannak még a faji, osztály- és nemi különbségek. Az Egyesült Államokat pedig egy olyan elit uralja, amely a demokráciát a saját értékeivel társítja, amelyek magukban foglalják a sokszínűség, egyenlőség, befogadás ideológia iránti elkötelezettséget. Ugyanez az elit a támogatója a LMBTQ-mozgalomnak és a bevándorlásnak is. Ezek a vezetői elitek pedig nemcsak a kormányban, hanem a tudományos elitben és a médiában is jelen vannak

– mondta lapunknak a szakértő. 

A szombat esti lett volna az utolsó nagy esemény a republikánusok hétfői jelölőgyűlése előtt, ahol hivatalosan is megválasztják a republikánus elnökjelöltet. A kampány tovább dübörög, Donald Trump és a republikánusok pedig megerősíthetik a pozícióikat a merényletkísérlet után. Trumpnak már az első elnökjelölti vita után is nőtt támogatottsága, amikor Joe Biden még párttársai és támogatói szerint is leszerepelt. A szakértő szerint ugyanakkor a pennsylvaniai merényletkísérlet csak tovább erősíti a republikánusok pozícióit:

Amikor Trumpot meglőtték, még volt lelkiereje, hogy a biztonságiak gyűrűjében felemelt ököllel mutassa, jól van, és semmi sem állíthatja meg. Az erről készült fotók az amerikai politikatörténelem ikonikus momentumai között lesznek jelen. Egy jelkép, amely szerint az amerikai elnök akár az életét és kész áldozni az amerikai földért, a szabadságért, a demokráciáért, a hazájáért.

Vérrel borított amerikai történelem

Nem újkeletű dolog az Egyesült Államokban, hogy vezető politikusokat gyilkolnak meg vagy próbálnak meggyilkolni. Fekete Rajmund felidézte, hogy az elmúlt évszázadokban több ilyen eset is előfordult: Abraham Lincolnt 1865-ben, majd alig húsz évre rá James Garfieldot, 1901-ben pedig William McKinley-t gyilkolták meg. Utoljára 1963-ban követtek el sikeres merényletet amerikai elnök ellen: John F. Kennedy amerikai elnököt dallasi kampányútja során gyilkolta meg feltételezhetően Lee Harvey Oswald kommunista szimpatizáns.

Az amerikai történelemben legalább majd’ egy tucat sikertelen merényletkísérletről tudunk, amelyet amerikai elnökök ellen próbáltak meg elkövetni. A legutóbbi ilyen támadás Barack Obama ellen irányult 2011-ben, amikor egy férfi rálőtt a Fehér Házra. Igaz, Obama szerencsére nem tartózkodott a közelben

– mondta a szakértő. Kiemelte azt is, hogy az elnökjelöltek elleni merényletek ugyanakkor sokkal szokatlanabbak az Egyesült Államok történetében. 1968-ban Robert Kennedy – Kennedy elnök öccse, korábbi igazságügyi miniszter ellen – követtek el merényletet, aki bele is halt a sérüléseibe. 1972-ben pedig George Wallace kormányzót lőtték le, aki deréktól lefelé lebénult.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök az öklét mutatja, miután meglőtték egy kampányeseményen (Fotó: AFP/Rebecca Droke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.