Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Orosz–ukrán háború: Putyin a tűzszünet feltételeiről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök értelmetlennek tartja, hogy közvetlenül a Verhovna Radához forduljanak, mivel a képviselők többsége az ukrajnai illegális kormánynak van alárendelve – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Az államfő ezt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) asztanai csúcstalálkozóját követően újságírók kérdéseire válaszolva nyilatkozta. Putyin azt is megjegyezte, hogy bármilyen tűzszünet Ukrajnában lehetetlen egyértelmű megállapodások megkötése nélkül, amelyek visszafordíthatatlanok lennének.

2024. 07. 04. 19:07
ALIYEV, Ilham; PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Szergej Szavosztyanov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség összegyűjtötte az orosz államfő főbb nyilatkozatait.

Ukrajnáról

Nincs értelme közvetlenül az ukrán Verhovna Radához fordulni „olyan körülmények között, amikor az uralkodó elit bitorolja a hatalmat”. Az ukrajnai uralkodó elit törvénytelenül van hatalmon, és „nem is fordul az alkotmánybírósághoz, hogy erősítse meg hatáskörét”. Oroszország nem egyezhet bele a tűzszünetbe az ukrajnai konfliktusban, mivel nem bízik Kijev válaszában: „Nem engedhető meg, hogy a tűzszünet után az ellenség kihasználja ezt a tűzszünetet helyzetének javítására, újrafegyverkezésre, erőszakos mozgósítással töltse fel erőit és készüljön fel a fegyveres konfliktus folytatására.” Bármilyen tűzszünet Ukrajnában lehetetlen egyértelmű megállapodások megkötése nélkül, amelyek visszafordíthatatlanok lennének: „Gondoskodnunk kell arról, hogy a másik fél vállaljon olyan lépéseket, amelyek visszafordíthatatlanok és elfogadhatók az Oroszországi Föderáció számára.” Nincs lehetőség Ukrajnával kapcsolatos megállapodások megkötésére közvetítőkön keresztül: „Először is azért, mert nem valószínű, hogy a közvetítő felhatalmazást kap a végleges dokumentumok aláírására.”

A RIAC gyártásáról

Oroszország készen áll a rövidebb és közepes hatótávolságú rakéták gyártásának megkezdésére az Egyesült Államok akcióival kapcsolatban:

Elvileg már megfelelő utasításokat adtunk az iparnak.

Moszkva ugyanígy reagálhat arra az esetre, ha amerikai közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákat telepítenek a világ bármely régiójába: „Minden úgy marad, ahogy mondtuk.”

A stratégiai stabilitásról és biztonságról

A stratégiai stabilitásról szóló tárgyalásokhoz az Egyesült Államok részéről jóakarat kell, Washington pedig „vagy akar, vagy nem akar” párbeszédet. A globális biztonságról szóló tárgyalásokhoz meg kell várni az amerikai választások végét, vélekedett az orosz államfő.

Meg kell várnunk az új kormány megjelenéséig az Egyesült Államokban, hogy megértsük, mik a preferenciáik, nézeteik, milyen terveik vannak.

Afganisztánról

Oroszország kapcsolatban áll a tálib mozgalommal (az Oroszországi Föderációban betiltották), de lehetséges elismerésének és az SCO-ban való teljes jogú tagságának időpontja a helyzet alakulásától függ:

Vannak problémák a különböző SCO-tagországokkal, ez is vonatkozik az afganisztáni hatalom befogadására. Többször kaptunk jelzéseket arról, hogy a tálib mozgalom kész együttműködni Oroszországgal különböző területeken, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet is, és ezt üdvözöljük

– mondta Putyin.

Az amerikai választásokról

Putyin szerint Oroszország nem közömbös az Egyesült Államokban zajló események iránt, tekintettel a világügyekben betöltött szerepére, de az amerikai vezető megválasztása belső ügyük. 

Természetesen láttam a vitát Joe Biden és Donald Trump jelenlegi és volt amerikai vezetői között. Nos, lehetetlen elfordulni tőle

– emelte ki Putyin. Oroszország meglehetősen komolyan veszi Donald Trump volt amerikai elnök kijelentéseit az ukrajnai konfliktus megállítására való készséggel kapcsolatban: „Nincs kétségem afelől, hogy ezt őszintén mondja, és mi támogatjuk” – mondta.

Az unió államáról

Putyin úgy vélte, korai lenne Oroszország és Fehéroroszország uniós államának egységes parlamentjéről vagy valutájáról beszélni.

Emlékszünk az összes célra és célkitűzésre, amelyet az eredeti dokumentumokban megfogalmaztak, de valójában ezen az úton haladunk , és Fehéroroszország elnöke úgy véli, és támogatom őt ebben, hogy az első szakaszban elsősorban gazdasági, mint politikai jellegű kérdéseket kell megoldani

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Borítókép: Ilham Aliyev azeri elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján Asztanában 2024. július 3-án. (MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtóhivatal pool/Szergej Szavosztyanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.