Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Tusk mindent Németországra tesz fel

Nem tudom elképzelni, hogy Németország ne váljon vezető országgá a közös uniós biztonság tekintetében – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral és kabinetjével folytatott kormányközi lengyel–német konzultációt követően.

2024. 07. 02. 16:26
TUSK, Donald; SCHOLZ, Olaf
Varsó, 2024. július 2.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart Varsóban 2024. július 2-án.
MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örömmel hallottam a kancellártól, hogy Németország készen áll más európai országokkal együtt felelősséget vállalni az EU külső határának feszességéért” – mondta a lengyel kormányfő a wpolityce lengyel hírportál tudósítása szerint. Donald Tusk miniszterelnök hangsúlyozta, hogy mindkét kormány szorosabb együttműködést kíván kialakítani, különösen a biztonság területén.

Számomra a biztonság az elsődleges. (…) Örömmel hallottam a kancellár úrtól, hogy Németország készen áll más európai országokkal együtt felelősséget vállalni az EU külső határáért

– tette hozzá a lengyel kormányfő. Tusk hangsúlyozta, hogy Németországnak felelősséget kell vállalnia Európa biztonságának biztosításáért.

– Nem tudom elképzelni, hogy Németország ne váljon vezető országgá a közös európai, köztük a lengyel biztonság szempontjából. Elégedett vagyok Scholz kancellár megértő hozzáállásával ebben a kérdésben – hangsúlyozta Donald Tusk.

Világos üzenetünk van: Lengyelország és Németország jó szomszédok, közeli partnerek és megbízható barátok. A mai napon elfogadtunk egy lengyel–német akciótervet, amelynek köszönhetően számos tervünk és projektünk van, amelyeken Lengyelország és Németország dolgozni fog a következő években

 – mondta a lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Olaf Scholz. A német kancellár világosan fogalmazott, amikor azt mondta: „vállalni akarjuk a balti térség vezetőinek szerepét a NATO-n belül és a keleti szárny védelmében”.

A német kancellár hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolta az európai békerendet és veszélyezteti a kontinens biztonságát. 

Németország és Lengyelország azok az országok, amelyek a legnagyobb segítséget nyújtják az Ukrajna elleni harchoz politikai és katonai értelemben, valamint az Ukrajnából érkező menekültek befogadásában. Követelni fogjuk, hogy ezeket a feladatokat szolidárisan vállalják az EU-ban

– tette hozzá Olaf Scholz. Hangsúlyozta, hogy „közös felelősségünk Európára is vonatkozik”.

Közös célunk, hogy az EU bővítése újabb tagokkal hamarosan megvalósuljon

– mondta Scholz.

A német politikus arról is beszélt, hogy a kibővített Európai Uniónak aktív, cselekvésre képes Európai Uniónak kell lennie. Hozzátette, hogy Montenegró, Moldova és Ukrajna nagy előrelépést ért el ebben az összefüggésben. Azt is értékelte, hogy az EU-nak meg kell erősödnie a bővítésből, és belső reformfolyamatra is szüksége van.

Scholz hangsúlyozta, hogy Németországnak nincsenek külső határai az EU-ban, de érdekelt abban, hogy ezek a határok jól működjenek. Kiemelte, hogy háromszázezren érkeztek Németországba, nők és férfiak, az illegális bevándorlás révén. Emlékeztetett arra is, hogy Litvániában van egy Bundeswehr-dandár.

Donald Tusk miniszterelnök kijelentette, hogy a második világháborús jogsértések orvoslásáról folytatott beszélgetésnek jó kapcsolatokat kell építenie, és soha többé nem válhat diplomáciai háború tárgyává. Hangsúlyozta: nincs olyan összeg, amely kompenzálná Lengyelországot a német támadásból eredő veszteségeiért. Olaf Scholz német kancellár hozzátette, hogy Németország megpróbálja támogatni a megszállást túlélőket, s Berlinben helyet hoznak létre a második világháború lengyel áldozatainak emlékére.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart Varsóban 2024. július 2-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.