Üzentek az oroszok a Hitler elleni merényletkísérlet dokumentumaival

Üzenetértéke volt az oroszok által a Hitler elleni nyolcvan évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérletről közzétett dokumentumoknak – hívta fel a figyelmet Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, aki azonban nem optimista azzal kapcsolatban, hogy a címzettek megértik-e a tartalmát.

2024. 07. 22. 5:45
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje az ellene elkövetett merényletkísérlet után
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje az ellene elkövetett merényletkísérlet után (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hitler elleni sikertelen merénylet nyolcvanadik évfordulóján a titkosítás alól frissen feloldott dokumentumokat tett közzé a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A történelmi iratok nagyon is jelenkori tanulságáról Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója beszélt lapunknak.

Ne gondoljuk, hogy ez véletlen az oroszok részéről, különösen néhány nappal a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletkísérlet után 

– hívta fel a figyelmet Horváth József. A szakértő szerint ebben az esetben ugyanúgy egy sikertelen merényletkísérletről beszélhetünk, mint amilyen nyolcvan évvel ezelőtt a náci vezető ellen elkövetett is volt.

Másrészt azt gondolom, hogy az is adja az aktualitását, hogy csakúgy, mint a náci Németország esetében, ez a sikertelen merénylet megváltoztathatta volna a háborúnak a végkimenetét

– hangsúlyozta. A náci Németország hadseregének tisztjei abban reménykedtek, hogy egy időben kötött béke még esélyt adna a teljes összeomlás elkerülésére.

Ez pedig az ukránoknak szóló üzenet, hiszen látjuk azt, hogy Zelenszkij elnök is elkezdett már teljesen új húrokat pengetni és más hangszereken játszani, hiszen idáig, az elmúlt két és fél év során csak arról beszélt, hogy minden négyzetcentimétert fel kell szabadítani, most pedig a diplomáciai megoldásról beszél már

– mutatott rá Horváth József.

A fenti üzenetnek azonban nem csupán Ukrajna lehet a címzettje, hanem a háborúban álló ország támogatói is, akik tisztában vannak azzal, hogy ukrán emberek halnak meg alapvetően nem ukrán érdekekért, hanem a külföldi nagybefektetők érdekeiért.

Az oroszok effajta kommunikációjának a szakértő szerint többes üzenete van, hiszen azokhoz is szól például az Európai Unió vagy az Egyesült Államok vezetésében, akik csak és egyetlenegy irányt látnak az orosz–ukrán háborúban, vagyis a háború folytatását. 

Az oroszok azt üzenik, hogy egy ésszerű kompromisszummal akár előnyös békét is lehet kötni – mondja Horváth József.

Néhány héttel ezelőtt a német titkosszolgálat elemzése katonai összeomlás esetén jelentős területi veszteségeket prognosztizált Ukrajna számára a következő hónapokban.

Magyarán az oroszok ezzel is igyekeznek üzenni, hogy jobb lenne még most tárgyalásokat kezdeni, mert a későbbiekben csak rosszabb feltételek lesznek

– szögezte le a szakértő, hozzátéve, hogy két hónappal a háború kirobbanása után aláírásra készen állt egy békemegállapodás, és ha a konfliktus jelenlegi állását nézzük, akkor Ukrajna értelmetlen és felesleges véráldozatokat hozott az orosz–ukrán háborúban.

Hogy a háborúpárti nyugati vezetők meghallották és megértették-e az oroszok üzenetét, azzal kapcsolatban Horváth József nem optimista. Látszik, hogy a nyugati vezetők fejében mekkora káoszt okozott a Trump elleni merényletkísérlet, illetve a demokraták belső vitája azzal kapcsolatban, hogy visszaléptessék-e Joe Biden jelenlegi amerikai elnököt a jelöltségtől.

Ezáltal mindenki tisztában van azzal, hogy Donald Trump esélyei hatványozottan megnőttek. Nem véletlen, hogy Zelenszkij elnök is felhívta Donald Trumpot

– világít rá Horváth József.

Donald Trump egyértelművé tette, hogy a béke embere. Szerintem az uniós vezetők és az amerikai demokrata párti vezetők is egyfajta pánikreakciót élnek meg. Hogy megértették az oroszok üzenetét, abban azért nem vagyok biztos, hiszen mondjuk egy olyan német külügyminiszterről beszélünk, aki adott esetben 180 fokos fordulatokat szokott tenni

– tette hozzá a szakértő. 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje az ellene elkövetett merényletkísérlet után (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.