Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Maratoni tárgyalás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között

Kétségtelen, hogy meglehetősen alapos, közvetlen és őszinte véleménycserére került sor az aktuális nemzetközi kérdésekről. Beleértve az ukrán konfliktust is – jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután Orbán Viktorral tárgyalt Moszkvában.

2024. 07. 05. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárultak Moszkvában a tárgyalások Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között – közölte Dmitrij Peszkov államfő sajtótitkárára hivatkozva a RIA Novosti. 

A találkozóra a Kremlben került sor, összesen körülbelül három óráig tartott.

A találkozó után Orbán Viktor kijelentette, béke nem lesz magától, azért tenni kell, ezért ment Moszkvába. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy nyílt eszmecserét folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel nemzetközi kérdésekről, köztük Ukrajnáról.

Kétségtelen, hogy meglehetősen alapos, közvetlen és őszinte véleménycserére került sor az aktuális nemzetközi kérdésekről. Beleértve az ukrán konfliktust is

– mondta Putyin a megbeszélések után. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Orbán Viktorral az ukrán konfliktus megoldásának lehetséges módjairól tárgyalt, a magyar miniszterelnök a közelmúltban Kijevben folytatott kapcsolatfelvételéről beszélt.

Az orosz elnök arról számolt be, hogy Orbán Viktor tűzszünetre szólított fel, hogy megteremtse a feltételeket az Ukrajnáról szóló tárgyalásokhoz. Putyin szerint azonban nem szabad tűzszünetet vagy szünetet tartani a kijevi rezsim újrafegyverzése érdekében. 

–Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárása mellett van

– mondta Putyin.

– De a másik fél részéről – tette hozzá – azt hallják, hogy nincs akarat semmilyen módon megoldani a konfliktust. Mint mondta:

– Ennek az országnak a szponzorai folytatják az ország kihasználását, és áldozatot csinálnak belőle.

– Ahogyan mi látjuk a helyzetet – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnökkel megbeszélték ezt –, még nem készek arra, hogy lemondjanak az álláspontjukról. A harcok leállítását azért sem akarják, mert ebben az esteben vissza kell vonni a hadiállapotot – magyarázta Putyin.

Putyin ismételten kifejezte Oroszország készségét a konfliktus tárgyalásos rendezésére, hozzátéve, hogy Kijevben ezzel szemben még mindig bíznak a győzelemben, és úgy vélve, hogy Ukrajna támogatói továbbra is megpróbálják „ezt az országot és népét faltörő kosként, áldozatként felhasználni az Oroszországgal való konfrontációban”. Álláspontja szerint az ukrajnai vezetésnek azért sem érdeke a megegyezés, mert a hadiállapot visszavonása után, szabad választásokon „közel nulla esélye” lenne „elvesztett legitimitásának” visszaszerzésére.

Az elnök időszerűnek és hasznosnak nevezte az Orbánnal folytatott megbeszéléseket, és megköszönte neki, hogy Oroszországba látogatott. – Moszkva a magyar miniszterelnök érkezését a párbeszéd helyreállítására tett kísérletnek tekinti 

– fogalmazott.

– Oroszország és Ukrajna álláspontja nagyon messze van egymástól, sokat kell még tenni a konfliktus lezárásához – jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. A magyar miniszterelnök beszámolt arról, hogy Putyinnal az ukrajnai béke eléréséről és az ahhoz vezető legrövidebb útról tárgyalt.

– A béke nem jön magától, dolgozni kell érte. Pontosan a béke elérésének módjairól beszéltem ma Putyinnal

– mondta a miniszterelnök. Mint mondta, Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti.

A kormányfő elmondta, hogy pénteken 14. alkalommal folytatott megbeszélést Oroszország elnökével. 

Úgy fogalmazott: a találkozó különös jelentőségét az adta, hogy háborús időben történt, „egy olyan pillanatban, amikor Európának nagy szüksége van a békére”.

Orbán Viktor közölte: a találkozón elmondta az orosz elnöknek, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta.

„Most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézséget okoz Európa számára” – tette hozzá.

Nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a pusztítás és a szenvedés képeit, és ez a háború most már a gazdasági fejlődés megtörésében és versenyképességünk visszaesésében is jelentkezik

 – állapította meg.

A miniszterelnök szavai szerint az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus nélkül és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. Ennek módozatait tárgyalta meg a találkozón az orosz elnökkel, azt akarta megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út – mondta.

A miniszterelnök közölte: három kérdésben szerette volna hallani az orosz elnök álláspontját. Elsőként arról kérdezte, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. Másodsorban arra volt kíváncsi, hogy mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, „lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás?” Kíváncsi volt továbbá az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan – sorolta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette: hálás az orosz elnöknek a nyílt és őszinte megbeszélésért.

Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során „fogytak és alig maradtak” olyanok, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike – mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és ezért van most Moszkvában.

„Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma magas, de a dialógus és párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni” – mondta Orbán Viktor, majd megjegyezte: folytatja ezt a munkát.

Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatót tart (Forrás: Telegram/RIA Novosztyi) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.