A pénzügyi szankciókat is megkerülnék az oroszok

Új törvényekkel kerülné meg az orosz–ukrán háború miatt kivetett pénzügyi szankciókat Oroszország.

2024. 08. 05. 20:59
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptopénzpiac szabályozásával kapcsolatos törvényeket fogadott el az orosz parlament, az állami duma – számol be róla a Forbes.ru orosz gazdasági hírportál. Közülük különösen az érdekes, amely lehetővé teszi a külkereskedelmi ügyletek kriptovalutában történő elszámolását.

Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A törvény felhatalmazza az orosz központi bankot, hogy kísérleti jelleggel nemzetközi ügyletek kriptovalutában történő elszámolására szolgáló platformot hozzon létre.

A vonatkozó javaslatot benyújtó képviselők szerint az intézkedés hozzájárulhat a nyugati szankciók megkerüléséhez.

A központi banknak meg kell határoznia a digitális valuták kereskedelemben történő elfogadásának eljárását és a résztvevőkre vonatkozó feltételeket – írja a Kommerszant orosz gazdasági napilap.

Oroszország ezzel lépést tehet az orosz–ukrán háború kapcsán kivetett pénzügyi szankciók megkerülése felé, hiszen a kriptovaluták decentralizáltsága jelentősen megnehezítheti azok betartatását. 

A kriptovaluták alkalmazásának azonban megvannak a korlátai is – értékelt lapunk kérdésére Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

A pénz csak az egyik lába a kereskedelmi kapcsolatoknak, még ha sikerül is láthatatlanná tenni a pénzmozgásokat, az áruk és szolgáltatások mozgása (részben) jól követhető

– mondja a szakértő.

Emellett a legtöbb blokklánc transzparens, mindenki által olvasható. Ráadásul a nagy láncokon sokszor ki lehet deríteni, hogy egy-egy számla mögött ki, milyen ország szereplője van. Így látható, ha egy orosz és nem orosz fél között utalás történik. Bár vannak megoldások ennek nehezítésére (úgynevezett privacy coinok, melyek a tranzakciók összekeverésével, egyszer használatos számlaszámokkal, az összegek vagy más adatok elrejtésével, egy tranzakció sok kis utalásra bontásával, az IP-címek rejtésével közelítenek a teljes anonimitáshoz), 

a probléma az, hogy nemcsak egyetlen utalást kellene anonimmá tenni, hanem az egész folyamatot, a pénz elindulásától a megérkezéséig, és ugyanígy az áruknál is – magyarázza Sebestyén Géza.

A szakértő önmagában ettől a lépéstől nem vár átütő hatást. 

A kriptopénzek meglehetősen illikvidek, nagy mennyiségben, komoly forgalommal nem igazán lehet őket komoly alternatívaként figyelembe venni. Egy konkrét példa: a bitcoin rendszere másodpercenként három tranzakciót képes elvégezni, míg a Visa és Mastercard akár ötvenezer darabot. Azaz komoly szereplők pénzügyi tranzakcióit nem bírja el a legismertebb kriptovaluta-rendszer

– világít rá.

Az egzotikusabb, akár részleges anonimitást lehetővé tevő rendszereknél pedig a likviditás hiánya a gond. 

Ha egy orosz importőr például Zcash-t szeretne használni (ez is egy privacy coin), akkor nem árt tudnia, hogy óránként mindössze négymillió dollár értékben cserél gazdát ez a kriptoeszköz, azaz egy jelentősebb importőrnek napokig tarthat a szükséges pénzügyi fedezet beszerzése (az eladónak ugyanígy az értékesítése), ami roppant lassú és körülményes eszközzé teszi ezt a relatív még likvid privacy coint is

– mutat rá a szakértő. 
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.