Az iraki parlament legalizálná a kilencéves lányok házasságát

Irak-szerte legalább hét tartományban terveznek tüntetéseket, válaszul az alapvető családi jogi keretrendszer módosítására, amely legalizálhatja a gyermekházasságokat, megfoszthatja az özvegyeket az örökségüktől, és megkönnyítheti a szexrabszolgaságot.

Forrás: Breitbart2024. 08. 09. 10:35
Iraki nők tüntettek a kiskorúak házassága ellen Bagdad központjában, a Tahrír téren 2024. augusztus 8-án, az iraki személyi státusról szóló törvény javasolt módosításáról szóló parlamenti viták közepette. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki parlament vasárnap kezdte megvitatni a személyi jogállásról szóló törvény módosításait, amelyek a kritikusok szerint gyakorlatilag feloldanák az országban a nők és lányok védelmére vonatkozó egyetemes normákat olyan kérdésekben, mint a házassághoz való hozzájárulás, a tartásdíj és a gyermekek felügyeleti joga, lehetővé téve a férfiak számára, hogy ehelyett a hagyományos síita vagy szunnita iszlám mandátumokat válasszák, írta a Breitbart.

Kirkuk provincial council in Iraq convene for first time in 7 months post-election
A választások óta eltelt hét hónapos szünet után az iraki Kirkuk tartományi tanács 2024. július 11-én először ülésezett Kirkukban, Irakban (Fotó: Anadolu/AFP/Ali Makram Ghareeb)

Miközben a gyermekházasságok és a szexuális rabszolgaság a mai Irakban elterjedt, bár technikailag nem törvényesek. A jelenlegi iraki törvények jelenleg megkövetelik, hogy mind a férfiak, mind a nők 18 évesek legyenek a házasságkötéshez, és lehetővé teszik, hogy a nő örökölje férje vagyonát annak halála esetén, és engedélyezik a vallások közötti feltétel nélküli házasságot.

Az 1959-ben elfogadott törvény módosításai lehetővé tennék, hogy a házasságban vagy házassági ajánlatban érintett férfiak választhassanak, hogy a szunnita saría vagy a síita saría szabályait alkalmazzák.

Nem tér ki más vallásokra, például a kereszténységre, vagy a jazidi hitre, amelyeknek egykor sok hívük volt Irakban, de az elmúlt évtizedben az Iszlám Állam (ISIS) „kalifátusa” szinte teljesen kiirtotta őket.

Illusztráció 2024. július 28-án szíriai nők állnak holmijaik mellett az al-Hol táborban, az északkeleti Al-Hasakah kormányzóságban (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

A kisebbségi vallások tagjainak valószínűleg a személyi státustörvény jelenlegi formáját kellene betartaniuk. A frissített törvény a síiták számára előírná, hogy az iszlám jog Ja’afari iskoláján alapuló saría kódexet alkalmazzanak.

Eszerint a lányok már kilencéves korukban, a fiúk pedig 15 éves korukban köthetnek törvényes házasságot.

Az emberi jogi aktivisták tiltakoznak, szerintük a rendelkezéssel visszaélhetnek és a prostitúciót és a szexrabszolgaságot segíthetik elő, mivel a férfi azt állíthatja, hogy az ezekben való részvétel csupán „örömházasság” volt.

A törvényhozók a beszámolók szerint jelentős nyomást gyakorolnak a radikális síita iszlamista papok és más hatalomgyakorlók részéről, hogy a törvényt keresztülvigye a parlamenten.

A síiták többségben vannak Irakban, és a szunnita Szaddám Huszein bukását követően egyre nagyobb befolyásra tettek szert a szomszédos Irán – a világ legnépesebb síita állama és a terrorizmus egyik fő állami támogatója – jelentős támogatásával.

A javasolt módosítások széles körű felháborodást váltottak ki az országban, a parlamentben pedig egy több mint tizenöt nőből álló koalíció alakult, amely a módosítások elutasítását tűzte ki célul.

Elutasításunk nem érzelmi kérdéseken alapul, ahogy egyesek állítják, és nem is külső indítékok vezérlik, hanem inkább jogi, vallási, szakmai és társadalmi észrevételeken, és az iraki család védelme iránti őszinte aggodalomból fakad

– áll a törvényhozók nyilatkozatában.

Life of 38 inches tall Bangladeshi mother, Masura Begum
Illusztráció Masura Begum lánya, Mosammat Mariom Khatun (balra) és férje, Mohammad Monirul Islam (jobbra) az udvaruk előtt a bangladesi Rajshahiban 2022. október 13-án (Fotó: Anadolu/AFP/ Zakir Hossain Chowdhury)

Gyermekházasságok

A gyermekházasságok a hatályos törvény ellenére sem ritkák Irakban, derült ki a Human Rights Watch 2024. márciusi jelentéséből, de az iraki kormány keveset tesz a törvény betartatásáért.

„Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint Irakban a lányok 28 százaléka 18 éves kora előtt férjhez megy”– állapította meg a Human Rights Watch.

Az ENSZ iraki segítségnyújtó missziója szerint a be nem jegyzett házasságok 22 százalékában 14 év alatti lányok vettek részt. 

Egy síita hitszónok, Mohammed Khalil Al-Sanjari sejk kijelentette: „egy lány kilencévesen érettnek számít, így a házasság megengedett”.

Hasonlóképpen Sayed Jafar al-Mousawi síita lelkész, aki szerint:

Amikor egy nő eléri a pubertáskort és megjön a menstruációja, teljes értékű nővé válik, és joga van a házasságkötéshez. És ha joga van a házassághoz, akkor miért utasítjuk el?

Borítókép: Iraki nők tüntettek a kiskorúak házassága ellen Bagdad központjában, a Tahrír téren 2024. augusztus 8-án, az iraki személyi státusról szóló törvény javasolt módosításáról szóló parlamenti viták közepette (Fotó: AFP/Ahmad al-Rubaye)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.