Elmenekült Líbiából a központi bank elnöke és vezető munkatársai

A kormányellenes milíciák támadásai miatt életét féltve elmenekült az országból több vezető munkatársával együtt a líbiai központi jegybank elnöke – jelentette pénteken a Financial Times című napilap magára a bankelnökre hivatkozva.

Forrás: MTI2024. 08. 30. 13:15
A líbiai biztonsági erők járművei Tripoliban 2024. augusztus 26-án.
A líbiai biztonsági erők járművei Tripoliban 2024. augusztus 26-án. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap munkatársa telefonbeszélgetést folytatott Szadik al-Kabírral. A bankelnök elmondta, hogy több vezető beosztású munkatársával együtt elhagyni kényszerült Líbiát, mert attól tartottak, hogy a fegyveres milíciák megpróbálnak az életükre törni.

A líbiai olajbevételek egyetlen nemzetközileg elismert letéteményeséül szolgáló, tripoli székhelyű bank már augusztus közepén bejelentette, hogy a dolgozóit ért fenyegetések miatt az összes műveletét leállítja. Ezeket abban az esetben indítják újra, amennyiben az érintett hatóságok közbelépnek „az egyes csoportok által alkalmazott maffiamódszerek” ellen – írták, utalva ezzel a központi bank egyik magas rangú tisztviselőjének elrablására.

„A milíciák fenyegetik és rettegésben tartják a banki alkalmazottakat. Előfordul, hogy elrabolják gyerekeiket vagy rokonaikat, és ilyen módon kényszerítik a dolgozókat arra, hogy munkába menjenek” – nyilatkozott Kabír. Azt is elmondta, hogy a leváltására tett kísérleteivel a nyugat-líbiai adminisztrációt vezető Abdulhamid Dbeibah miniszterelnök törvénytelenül cselekedett, és megsértette a központi bank irányítását is tartalmazó ENSZ-egyezményt.
A központi bank ellenőrzése körüli válság új szintre emelte a két részre szakadt országban eluralkodott bizonytalanságot. A kiemelkedő olajkészlettel rendelkező Líbiában a térségbeli rendszerellenes mozgalmak, az arab tavasz során 2011-ben kirobbant felkelés és Moammer Kadhafi akkori vezető meggyilkolása óta gyakorlatilag megszűnt a biztonság és a stabilitás: az ország nyugati felében, Tripoliban működik a nemzetközi közösség által elismert, Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció, keleten pedig Halifa Haftar hadúr tábora. Az ENSZ líbiai missziója a hét elején az egyoldalú döntések felfüggesztésére, az olajmezők helyzetének megoldására, az erőszak megfékezésére és a központi bank alkalmazottainak védelmére szólított fel.

Borítókép: A líbiai biztonsági erők járművei Tripoliban 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.