Figyelmen kívül hagyták Von der Leyen kérését a tagállamok

Süket fülekre talált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság régi-új elnökének kérése az európai fővárosokban. Von der Leyen azt szerette volna, ha minden tagállam egy férfi és egy női biztosjelöltet állít, a legtöbb országból azonban csak egy-egy jelölés érkezett – és többnyire férfi.

2024. 08. 26. 11:42
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/Purger Tamás)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen két európai uniós biztosi poszt dőlt el eddig: a német Ursula von der Leyen maradt az Európai Bizottság elnöke, az észt Kaja Kallast pedig kül- és biztonságpolitikai főbiztosnak választották meg. A többi tagállamtól Von der Leyen azt kérte, hogy két jelöltet, egy férfit és egy nőt állítsanak a biztosi posztra, a tagállamok azonban gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták az instrukciót – mutat rá a Financial Times amerikai napilap.

Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban
Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. Fotó: MTI/Purger Tamás

Mindössze három tagállam, Finnország, Horvátország és Svédország állított női jelöltet. Hozzájuk csatlakozhat még Spanyolország, ahonnan Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszter jelölése gyakorlatilag biztosnak tekinthető, de még nem erősítették meg.

Öt tagállam (Magyarország, Franciaország, Hollandia, Lettország és Szlovákia) az előző biztosnak szavazna ismét bizalmat – akik történetesen mind férfiak.

Szintén öt tagállam még egyáltalán nem nevezett meg jelöltet, úgy tűnik azonban, hogy legalább tizenegy tagállam egyszerűen nem törődött Von der Leyen kérésével.

Az Európai Unió működésének alapjául szolgáló szerződések nem szabályozzák az Európai Bizottság nemi összetételét és nem tartalmaznak semmilyen kitételt arra vonatkozóan, hogy a tagállamoknak egynél több jelöltet kellene állítaniuk. Az utóbbira az ír kormányfő emlékeztette is az Európai Bizottság elnökét – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Von der Leyennek, aki nemi egyenlőséget szeretne látni a bizottságban, mindenesetre rossz ómen a második elnöki ciklusa előtt, hogy rögtön az első kívánságát semmibe veszik a tagállami vezetők.

Ráadásul a még kiváró országok közül Olaszország és Dánia részéről szintén férfi jelöltet valószínűsítenek a szakértők, tehát kétharmados többségbe kerülhetnek a bizottságban a férfiak.

Az egyetlen, amivel Von der Leyen visszavághat, az a biztosi tárcák elosztása, azonban a férfi jelöltek túl sokan vannak ahhoz, hogy mindegyikük gyenge portfóliót kapjon. 

Emellett a jelölteket még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, amely várhatóan ősszel szavaz róluk, miután mindannyiukat meghallgatták. Az EP szabályzata pedig kimondja, hogy a képviselőknek a nemek egyenlő képviseletét is észben kell tartaniuk, amikor a biztosjelöltekről döntenek.
 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.