Kamala Harris egyszer indiai, egyszer fekete

Néhány éve egy főzőműsorban lelkesen helyeselt, amikor Mindy Kaling színésznő azt kérdezte tőle, hogy indiai-e, most viszont a fekete szavazók szimpátiájára hajt Kamala Harris amerikai alelnök, a demokraták valószínű elnökjelöltje. A Fekete Újságírók Országos Szövetségének kongresszusára viszont Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben nem ment el.

2024. 08. 02. 11:01
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Leslie Plaza Johnson)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több vezető republikánus politikus is úgy vélekedik, hogy Kamala Harris alelnök, a demokraták valószínű elnökjelöltje főként neme és faji identitása miatt került a fontos pozícióba. Bár Harris saját fekete mivoltára hivatkozva igyekszik javítani esélyeit a fekete szavazók körében, a Fekete Újságírók Országos Szövetségének kongresszusára nem ment el.

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Edward M. Pio Roda)

Ellenfele, Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje viszont annak ellenére elfogadta a meghívást, hogy borítékolható volt az ellenséges hangulat.

Az esemény során többek között arról is kérdezték Trumpot, hogy Harris csak azért lett-e elnökjelölt, mert fekete nő.

Nos, erre azt tudom mondani, hogy nem. Szerintem ez talán egy kicsit más. Már régóta ismerem őt közvetve – közvetlenül nem nagyon –, és mindig is indiai származású volt. És csak az indiai örökséget népszerűsítette. Nem tudtam, hogy fekete, egészen néhány évvel ezelőttig, amikor történetesen fekete lett, és most azt akarja, hogy feketeként ismerjék. Szóval, nem tudom, vajon indiai, vagy fekete?

– válaszolta Trump.

A volt elnök válasza hatalmas felhördülést keltett a baloldali médiában, annak ellenére, hogy Harris maga is indiainak vallotta magát. Egy Mindy Kaling színésznővel néhány éve felvett főzős műsorban például lelkesen helyesel arra a kérdésre, hogy indiai-e.

Trump később egy fotót is posztolt Kamala Harrisről.

A baloldali média az épp aktuális politikai széljárásnak megfelelően titulálta hol indiainak, hol feketének az alelnököt. 2016-ban a Business Insider az első indiai származású amerikai szenátorként méltatta Harrist. 

2020-ban az AP hírügynökség már fekete nőként hivatkozott rá, amikor Biden megnevezte őt alelnökjelöltjeként. 

Három évvel ezelőtt a CNN arról készített összeállítást, hogyan formálták Harris jellemét indiai gyökerei.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Leslie Plaza Johnson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.