Kína csendben elindította a legfejlettebb tengeralattjáróját

Kína a közelmúltban bocsátotta vízre a legfejlettebb dízel-elektromos tengeralattjáróját, amivel tovább bővíti tenger alatti flottáját.

Forrás: Newsweek2024. 08. 22. 16:02
A kínai haditengerészet személyzete őrt áll a kínai haditengerészet Hongzehu átfogó tengeralattjáró-mentőhajóján a kínai haditengerészet által szervezett médiabejáráson a kínai Shandong tartomány Qingdao kikötőjében 2024. április 20-án.
A kínai haditengerészet személyzete őrt áll a kínai haditengerészet Hongzehu átfogó tengeralattjáró-mentőhajóján a kínai haditengerészet által szervezett médiabejáráson a kínai Shandong tartomány Qingdao kikötőjében 2024. április 20-án. Fotó: Wang Zhao Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Naval News szerdán közölte a hírt, amelyről Peking nem tett hivatalos bejelentést. A jelentés szerint a tengeralattjáró a Type 039A/B/C új változata lehet, amelyet a NATO terminológiája szerint Jüan-osztálynak is neveznek, írja a Neewsweek.

A képen egy nő egy tengeralattjárót fényképez a PLA Tengerészeti Múzeumban, Qingdaoban, Kína Shandong tartományában 2024. április 23-án.
Illusztráció. A képen egy nő egy tengeralattjárót fényképez a PLA Tengerészeti Múzeumban, Qingdaoban, Kína Shandong tartományában 2024. április 23-án 
(Fotó: AFP/ Wang Zhao)

A kínai haditengerészet szolgálatában 48 dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró áll, és ezek közel fele a Pentagon szerint az említett 3600 tonnás osztályba tartozik. A most bejelentett, és a közép-kínai Wuchang hajógyárban vízre bocsátott új tengeralattjáró úgynevezett lopakodó kialakítású.

Tom Shugart, az amerikai haditengerészet egykori tengeralattjáró-parancsnoka és védelmi elemzője korábban azt mondta, hogy az új tengeralattjárónak olyan x alakú tatja lehet, amelyet „korábban még egyetlen kínai tengeralattjárón sem látott”.

A kínai haditengerészet hajóit látogatják a Qingdao International Sailing Center mólónál, a kelet-kínai Shandong tartományban, 2024. április 22-én.
A kínai haditengerészet hajóit látogatják a Qingdao International Sailing Center mólónál, a kelet-kínai Shandong tartományban, 2024. április 22-én (Fotó: Xinhua/AFP/ Li Ziheng)

Egy tengerbiztonsági elemző megjegyezte, hogy az új tengeralattjáró orr-része arányaiban hasonlít a Jüan-osztály meglévő változatához, az új tengeralattjáró vitorla mögötti hajótestrésze azonban „lényegesen hosszabbnak” tűnik. Ez arra utalhat, hogy a tengeralattjáró a rakéták kilövésére szolgáló függőleges indítórendszerrel, vagyis VLS-sel rendelkezik, ami egy olyan új fegyverzetkiegészítés, amely a Jüan-osztály meglévő változatain nem szerepel.

A VLS a felszíni hadihajókon és a nukleáris meghajtású tengeralattjárókon általános jellemző, amely nagy fokú rugalmasságot biztosít számukra, hogy bármilyen feladathoz a legjobb rakétafejeket töltsék be. Sutton szerint kevésbé gyakori a dízel-elektromos tengeralattjárókon, amelyek kisebbek, mint az atomreaktorral hajtott nagyobb tengeralattjárók.

Az új tengeralattjáró VLS-cellába négy-nyolc olyan rakéta fér, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy a torpedócsövekből lőjék ki azokat, így például az új tengeralattjáró alkalmas hajók elleni ballisztikus rakéták vagy szárazföldi támadásra alkalmas cirkálórakéták kilövésére.

A Pentagon szerint Kína a dízel-elektromos tengeralattjárók mellett hat nukleáris meghajtású ballisztikus rakéták kilövésére képes tengeralattjárót és hat nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárót üzemeltet. Peking tengeralattjáró-állománya 2025-re 65 darabra, 2035-re pedig 80 darabra nő.

Eközben Kína tovább bővíti a nem nukleáris meghajtású tengeralattjáró-flottájának méretét is, amelyek képesek korszerű hajó elleni cirkálórakéták indítására – tette hozzá a jelentés. A Pentagon azt is közölte, hogy várakozásai szerint 2025-ig összesen 25 vagy annál több Jüan-osztályú tengeralattjáró készül majd a kínai haditengerészet számára. Az amerikai haditengerészet összes tengeralattjáróját – a ballisztikus rakétás tengeralattjárókat és a támadó tengeralattjárókat egyaránt – atomreaktorok hajtják.

Borítókép: A kínai haditengerészet személyzete őrt áll a kínai haditengerészet Hongzehu átfogó tengeralattjáró-mentőhajóján a kínai haditengerészet által szervezett médiabejáráson a kínai Shandong tartomány Qingdao kikötőjében 2024. április 20-án (Fotó: AFP/Wang Zhao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.