Mit kezd a brit kormány az elharapózó korrupcióval?

A pénzmosás és a korrupció melegágyának számítanak a brit tengerentúli területek. Bár maga a londoni kormány is elismeri a felelősségét, kétséges, hogy a szavakon túl érdemi lépésre is sor kerül-e az ügyben.

Forrás: Politico2024. 08. 13. 9:01
David Lammy brit külügyminiszter
David Lammy brit külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/PAP/Tytus Zmijewski)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ négy legkockázatosabb adóparadicsoma közül három brit tengerentúli terület. Bár az új munkáspárti kormány külügyminisztere, David Lammy maga is elismerte, hogy a korrupció problémája „itt, Londonban kezdődik”, egyelőre kétséges, hogy a szavakon túl tényleges lépésekre is rászánják-e magukat – hívja fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál.

A lap példaként a Brit Virgin-szigeteket emeli ki. A Karib-térségben található, négy nagyobb és mintegy ötven kisebb szigetből álló terület, amelyet a britek csak BVI-ként emlegetnek, nem csupán a turisták, de a pénzmosás és az offshore cégek paradicsoma is. Utóbbiak lehetőséget kínálnak arra, hogy minimális ellenőrzés mellett működő fedőcégekkel rejtsék el az egyes pénzügyi eszközök valódi tulajdonosának kilétét.

Nem véletlen, hogy míg a szigetcsoport GDP-je alig haladja meg az egymilliárd dollárt, az ott bejegyzett cégek összvagyona mintegy másfél billió (!) dollárt tesz ki – derül ki a The Tax Justice Network pénzügyi oknyomozó szervezet által közzétett adatokból.

A szigeteken tapasztalható állapotokat jól jellemzi, hogy Andrew Fahie miniszterelnököt, aki 2020-ban még a terület pénzügyi szektorának átláthatóságával dicsekedett, alig két évvel később az amerikaiak őrizetbe vették pénzmosás és drogcsempészet elősegítése gyanújával. A kormányfőt az FBI amerikai földre csábította, hogy ott kaphassák el és állíthassák bíróság elé, ugyanis egy név nélkül nyilatkozó korábbi brit kormánytisztviselő szerint sem abban nem bíztak, hogy a szigeteken megfelelő eljárás és ítélet születik, sem abban, hogy a brit kormány lépéseket tesz.

Fahie-t az amerikai bíróság idén bűnösnek találta, jelenleg a büntetés kiszabására vár.

Bár a brit kormány tisztában van azzal, hogy fel kell lépnie a pénzmosás és a korrupció ellen a szigeteken, azonban a gyakorlati megvalósítás jelentős akadályokba ütközik. Egy ENSZ-charta értelmében Nagy-Britannia felelősséggel tartozik tengerentúli területei fejlesztéséért, illetve amennyiben pénzügyileg nem önfenntartók, azok támogatásáért.

Márpedig a BVI bevételének több mint felét, egészen pontosan 51,4 százalékát a cégbejegyzések biztosítják.

Az új brit pénzügyminiszter pedig aligha tud erre a célra komolyabb összegeket átcsoportosítani, tekintve, hogy épp nemrég jelentette be, hogy így is 22 milliárd fontos lyuk tátong az ország költségvetésén.

A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (Foreign, Commonwealth and Development Office, FCDO) ugyan felszólította a brit tengerentúli területeket, hogy biztosítsák a cégek tulajdonviszonyainak átláthatóságát, a Brit Virgin-szigetek hatóságai pedig – 2025-ös céldátummal – erre ígéretet is tettek, 

a londoni kormányon múlik, hogy hajlandó-e érdemben foglalkozni a kérdéssel.

Borítókép: David Lammy brit külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/PAP/Tytus Zmijewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.