Nem igaz, hogy az Amerikában letartóztatott férfi anyja állami cégnek dolgozna

Nem igaz, hogy az Egyesült Államokban letartóztatott férfi anyja magyar állami cégnek dolgozna – cáfolta a sajtóban megjelent híreszteléseket lapunk érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A napokban letartóztatott H. Bencét az exportkorlátozásról szóló, 2018-ban elfogadott amerikai törvény megsértésével vádolják, a cselekményt bűnszövetkezetben követte el.

2024. 08. 28. 16:15
Orosz katonák őrségben.
Orosz katonák őrségben. Fotó: AFP/Handout/Orosz Védelmi Minisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben” – tájékoztatta lapunkat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután a sajtóban megjelentek híresztelések arról, hogy az Egyesült Államokban csempészet miatt letartóztatott 46 éves H. Bence anyja a magyar külügy cégének irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója volt.

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban. A partneriroda 2023. márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal

– hívta fel a figyelmet a Külgazdasági és Külügyminiszérium. 

A külügyi tárca megkeresésünkre adott válaszában azt is tudatta lapunkkal, hogy az államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust, azonban a fogvatartott személy nem igényelt magyar konzuli védelmet.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfői keltezésű közleményében tudatta, hogy egy magyar nemzetiségű férfit vettek őrizetbe az amerikai hatóságok Oroszországba irányuló, tiltott exporttevékenység – azaz az orosz exporttilalom – kijátszásának gyanúja miatt. A panasz szerint legalább 2023 januárja körül H. Bence és hálózatában mások megbeszéléseket kezdeményeztek egy kis amerikai rádióforgalmazó céggel az Egyesült Államokban gyártott katonai célú rádiók és a kapcsolódó tartozékok beszerzéséről és Oroszországba történő exportálásáról. A következő hónapokban H. Bence folytatta erőfeszítéseit, hogy megszerezze azokat a tételeket, amelyeket egy lettországi szállítmányozón keresztül Oroszországba szándékozott szállítani.

A spanyolországi illetőségű H. Bencét még augusztus 23-án vették őrizetbe San Francisco nemzetközi repülőterén, amikor belépett az Egyesült Államokba.

A férfit az exportkorlátozásról szóló, 2018-ban elfogadott amerikai törvény (Export Control Reform Act of 2018) megsértésével vádolják, amit bűnszövetkezetben követett el. A vádirat szerint H. Bence és társai egy nemzetközi közvetítő és beszerző hálózat irányítójaként az orosz kormány különböző intézményeivel álltak közvetlen szerződéses viszonyban, és komoly nagyságrendű megbízásokon dolgoztak, többek között rádiókommunikációs rendszerek kiépítésén Oroszország Kurszki régiójában, az orosz–ukrán határ közelében.

A vádiratban szereplő feltételezés szerint a magyar származású férfi személyesen intézte az amerikai technológia beszerzését, Oroszországba csempészését és orosz kormányzati végfelhasználókhoz való eljuttatását. A csempészhálózatban érintettek voltak további spanyolországi, szerbiai, magyarországi, lettországi és egyéb, meg nem nevezett országokban működő szereplők – áll az amerikai kormány által nyilvánosságra hozott hivatalos iratban.

Mint azt állítják, a vádlott katonai célú rádiókat kísérelt meg vásárolni orosz vállalatoknak egy multinacionális beszerzési lánc segítségével úgy, hogy elkerülje a bűnüldözést

– mondta Matthew G. Olsen főügyészhelyettes. „Az igazságügyi minisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy megzavarja és felelősségre vonja azokat a bűnözői hálózatokat, amelyek továbbra is táplálják az orosz agressziót külföldön és veszélyeztetik kollektív biztonságunkat.” 

Ez a bűnöző azt hitte, hogy aljas célokra használhatja ki a törvényeinket, de a HSI különleges ügynökeinek és a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálatban dolgozó partnereinknek köszönhetően sikerült megállítani

– mondta DeLaune megbízott különleges ügynök. Jones megbízott különleges ügynök pedig arról beszélt, hogy a DoD technológia és innováció külföldi ellenfelekkel szembeni biztosítása kritikus fontosságú az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából. „A DCIS és partnereink továbbra is elkötelezettek az amerikai gyártmányú katonai és kettős felhasználású technológiák védelme mellett, minden rendelkezésünkre álló eszköz felhasználásával, és soha nem fogunk belenyugodni az Egyesült Államoknak és szövetségeseinknek ártani szándékozók üldözésébe.”

Borítókép: Orosz katonák őrségben (Fotó: AFP/Handout/Orosz Védelmi Minisztérium)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.