Nukleáris stratégiát hagyott jóvá az amerikai elnök

Kínára fókuszáló új nukleáris stratégiát hagyott jóvá Joe Biden amerikai elnök még márciusban. Az amerikai védelmi tisztségviselők szerint az országnak összehangolt támadásra is készen kell állnia Oroszország, Kína és Észak-Korea részéről.

Forrás: The New York Times2024. 08. 21. 15:41
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/CONSOLIDATED NEWS PHOTOS pool/Annabelle Gordon)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új nukleáris stratégiát hagyott jóvá Joe Biden amerikai elnök még márciusban – értesült a The New York Times amerikai napilap.

Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Evan Vucci)

A dokumentum annyira titkos, hogy elektronikusan nem is létezik, csupán néhány gépelt példány készült belőle az illetékes tisztségviselők számára. Az általában négyévente esedékes frissítését a Fehér Ház nem jelentette be, csupán a Pentagon tisztségviselői tettek rá utalást. Egyikük például úgy hivatkozott a dokumentumra, mint az első olyanra, amely vizsgálja az Egyesült Államok felkészültségét „egyszerre vagy egymás után kirobbanó” nukleáris válsághelyzetekre.

Az új stratégia hangsúlyozza „az Oroszország, KNK és Észak-Korea egyidejű elrettentésének szükségességét” – hangsúlyozta a védelmi minisztérium munkatársa a Kínai Népköztársaság rövidítését használva.

Az új megközelítéshez hozzájárult az orosz–ukrán háború, amely új szintre emelte egy atomkonfliktus fenyegetésének mértékét. Emellett az Egyesült Államok vezetését aggasztja az is, hogy Kína minden eddiginél gyorsabban fejleszti nukleáris képességeit és Észak-Korea is egyre több atomfegyverrel rendelkezik.

Az ázsiai diktatúra nukleáris fegyverkészletének növekedése már lehetővé teszi, hogy összehangolja lépéseit Moszkvával és Pekinggel, így a Pentagon szerint az Egyesült Államoknak a három ország összehangolt fenyegetésére kell felkészülnie.

Az évek óta tartó nukleáris fegyverzetcsökkentési erőfeszítések után a kormányzat az utóbbi időben hajlandóságot mutatott az amerikai arzenál bővítésére, hogy ellensúlyozza Kína és Oroszország nukleáris stratégiáját – írja a The Guardian brit napilap, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok februárban arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy Oroszország atomfegyver űrbe juttatását tervezheti.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Annabelle Gordon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.