Oroszország igyekszik megállítani az ukrán inváziót

Az ukrán erők egyre mélyebbre hatolnak be Oroszországba, emiatt a Kreml elkezdte a lövészárkok építését messze a frontvonalak mögött, ami azt jelzi, hogy valóban tartanak attól, hogy az invázió kiterjedhet.

Forrás: The Telegraph2024. 08. 15. 16:17
Ukrainian Armed Forces Kozak armored vehicle hit by Lancet munition in Kursk border area
KURSK REGION - AUGUST 15: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - ' RUSSIAN MINISTRY OF DEFENSE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shows the discovered Ukrainian Armed Forces Kozak armored vehicle, hit by a Lancet loitering munition in the border areas of the Kursk region on August 15, 2024. Russian Ministry of Defense / Handout / Anadolu (Photo by Russian Ministry of Defense / Ha / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járművét találja el egy Lancet lövedék a Kurszki területen Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka arról számolt be, hogy az ukrán hadseregnek újabb két kilométert sikerült előrehaladni a határ menti Kurszk térségbe, és újabb száz hadifoglyot ejtettek, közölte a The Telegraph. 

A kijevi csapatok felvételeket mutatnak be eredményeikről, miközben Moszkva igyekszik feltartóztatni őket. 

Az ellenség felkutatása és megsemmisítése Szudzsa városában befejeződött

– mondta Szirszkij. 

Az ukrán állami csatorna olyan felvételt osztott meg, amelyben ukrán katonák kiabálva húzták le az orosz zászlót a város háromemeletes közigazgatási épületéről: 

Dicsőség Ukrajnának!

– hallható a felvételben. 

Igor Klimenko belügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna „ütközőzónát” hoz létre Kurszkban, hogy megakadályozza az orosz határon átnyúló támadásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy drónarzenálja nem elegendő csapatai védelméhez, és egyben felhívást intézett Nagy-Britanniához és nyugati szövetségeseihez, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú rakétacsapások korlátozását Oroszországon belül.

Vannak dolgok, amiket nem lehet csak drónokkal csinálni. Sajnos. Más fegyverre van szükség, rakétákra

– írta a Telegramon.

Minél merészebbek a partnerek döntései, annál kevesebbet tehet Putyin

– tette hozzá.

Kijev csapatai becslések szerint mintegy ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak el Oroszországon belül.

Moszkva közben azt közölte, hogy öt helyen visszaverte az ukránok kísérleteit, hogy tovább terjeszkedjenek. Az új műholdfelvételek pedig azt mutatják, hogy a harcok jelenlegi frontvonalai mögött ásott árkok egyre nagyobb labirintussá növik ki magukat. A The Telegraph arról is ír, hogy

Oroszországban hirdetések jelentek meg az interneten, amelyekben havi 210 000 rubelt ajánlottak fel azoknak, akik segítenének lövészárkok és bunkerek kiépítésében Kurszkban.

A megfigyelők szerint a legjobban kiépült lövészárok jelenleg az ukrán–orosz határtól negyvenöt kilométerre északra található. Az árkot Lgov városának déli csücskénél alakították ki az augusztus 6-án kezdődött invázió első négy napja alatt. A város délnyugati szélén hasonló erődítményt ástak, ami arra utal, hogy az oroszok készülnek arra, hogy az ukrán előrenyomulás folytatódik.

Az orosz erők egy harmadik erődítmény építését is megkezdték az E38-as autópálya egyik csomópontjánál, amely kelet–nyugati irányban halad át a Kurszki területen, annak néhány legfontosabb városán keresztül. Az árkok azon a ponton helyezkednek el, ahol az ukrán határról a Kijev által ellenőrzött Szudzsán keresztül vezető R200-as út találkozik a főútvonallal.

Kurszk szomszédos Belgorodi régiója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki a fokozódó ukrán támadásokra válaszul.

Amerikai tisztviselők a The Wall Street Journalnak azt mondták, hogy Moszkva a támadásokra válaszul kivonja erőinek egy részét Ukrajnából. Joe Biden az amerikai elnök első érdemi megjegyzésében a hadművelettel kapcsolatban azt mondta, hogy az invázió valódi dilemmát okozott Vlagyimir Putyinnak. Maria Butina, az Egyesült Államok által kémkedés vádjával elítélt orosz politikusnő szerint a Nyugat „a medvét piszkálta” azzal, hogy segítette Kijev beavatkozását.

Borítókép: Az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járművét találja el egy Lancet lövedék a Kurszki területen  (Fotó: ANADOLU/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.